1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] 10[11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 10. hete    Következő hét >>>
KI HÁT A HŐS?

„Szomorú szimptómája egy olyan háborúnak, mely több mint szomorú, hogy az amerikaiak képtelenek helyesen értékelni a vietnami partizánoknak Hué védelmezésében tanúsított hősiességét… Az újságokban és a televízióban a védők huligánok, s a támadók a hősök, a maguk istenadta tűzerejével. A Washington Star kijelentette, hogy a vietnami háború eddigi legnagyobb anyagi kártevésében a partizánok a bűnösök, mert Hué védelmezésével annak lerontását idézték elő.”
(A New Statesman washingtoni tudósításából)
VESZÉLYES EMBEREK

„Az Egyesült Államok uralkodó osztályának és a kormánynak tagjai, akik ennek az osztálynak a politikáját alkalmazzák, a világ legveszélyesebb emberei. Egy vagy más módon és esetenként különböző mértékben ez az osztály veszedelmet jelent mindazokra, akik nem tartoznak tagjai sorába. Hadüzenet nélküli háborúkat viselnek, céljuk az, hogy politikai, gazdasági és katonai uralmuk alá vessék a világ országait. Halálos ellenségük a forradalmi változás.”
(Enzensberger, haladó nyugatnémet író, a New York Review of Books-ban)
„MISSZIÓS HELIKOPTER! MOST VEGYEN!”

„Modernizálja hadseregét most a Bell-féle tizenöt férőhelyes UH-ID helikopterrel! Ez az a vietnami ’Huey’, mely oly nagy segítséget nyújt a partizánfelkelések ellen. A gép tizenöt embert szállít teljes fegyverzettel, vagy pedig rakéta és géppuska közelharc-támogatást nyújt a legkülönbözőbb kombinációkban… Jelenleg valamennyi kontinensen, 27 országban teljesít tényleges szolgálatot. Ez a piac legjobban bevált katonai helikoptere a világbéke megóvását célzó missziókban.”
(Hirdetés [!] a Time latin-amerikai kiadásában)
A. B. J.

Ez a három betű az amerikai elnökválasztás előhadjáratában vonult be az agitációs emblémák közé. Nem egy új elnökjelölt nevének rövidítése, hanem ennek a jelszónak: Anyone But Johnson. (Bárkit, csak Johnsont ne.) A New York Times most így kommentálja a jelenlegi elnök személyével szembeni bizalmatlanság új jeleit: „Kétségtelen, hogy ez a három kezdőbetű mind több ember véleményét fejezi ki. Johnson sok választó bizalmát és tiszteletét vesztette el, s még a politikáját részben vagy egészében helyeslők között is viszonylag kevés szeretetnek örvendhet.”
MI IS VOLTAKÉPP ANGLIA?

Az angol felsőházban heves vita folyik az ifjúság problémáiról. Lord Feversham, aki negyven vagy ötven évvel fiatalabb a magas testület korátlagánál, kemény ítéletet mondott Anglia ifjúsági politikájáról: „Nem sok idő kell hozzá, és a fiatalemberek iskoláik elvégeztével arra ébrednek majd, hogy semmi egyébért nem tanultak, mint hogy egy technológiai démon ágyútöltelékei legyenek. Viktória császárnő idejében még a fejembe verhették volna, hogy Anglia jelent is valamit. Most azonban fogalmam sincs, micsoda voltaképpen Anglia, hogy merre tart az ország, s hogy egyáltalán létezik-e még.”
(Times)
ÉLJEN A JGOEGYENLŐSÉG!

Svájc szövetségi fővárosnak, Bernnek tanácsa hosszas tépelődés után hozzájárult, hogy ülésein a jövőben a város nőlakosságának választott küldöttei is részt vehetnek. a döntés – heves viták után – a legminimálisabb szavazatkülönbséggel született meg. Országos ügyekbe a svájci nők a múlt évi népszavazás döntése értelmében változatlanul nem üthetik bele az orrukat. Azokat bízzák csak a férfiakra. Érthető, hisz Svájc mindig is a demokratikus polgárjogok előharcosa volt.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
„LUXUS ÉS KAPITALIZMUS”

Ez volt Werner Sombart, jeles német közgazdász – a húszas években megjelent, a maga idejében nagy hatást keltett – tanulmánykötetének a címe. Most új kiadásban jelent meg a könyv Nyugat-Németországban, de figyelemmel napjaink speciális érdeklődésére, némileg módosított címmel: „Szerelem, luxus és kapitalizmus”. Csábító idea, melyet a modern olvasóközönség megnyerésére más műveknél is sikerrel lehetne alkalmazni. Dosztojevszkij: Szerelem, bűn és bűnhődés. Stendhal: Szerelem, vörös és fekete.
(Weltwoche)
INVÁZIÓ PÁRIZSBAN

Kiesinger bonni kancellár de Gaulle elnöknél tett látogatásakor 90 magas rangú tisztviselőt vitt magával, köztük 8 minisztert. Célja az lett volna, hogy megjavítsa a francia–német viszonyt. Egy diplomata megjegyezte: „Az egyetlen ember, aki ennél több németet hozott Párizsba, Hitler volt.”
(US News and World Report)
AMERIKAI FIKCIÓK

„Ahova csak tekint az ember, egy végig nem gondolt politika romjait látja. E világhatalom fikciókból táplálkozik. Abból a fikcióból például, hogy a béke életstílusát folytathatja és amellett háborút viselhet…”
(Die Welt)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet