1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] 12[13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 12. hete    Következő hét >>>
HANGULATJELENTÉS VIETNAMBÓL…

„Az Egyesült Államok a vietnami hadviselés stratégiájának ’agonizáló újraértékelésére’ kényszerül. 1968 lett volna az ellenség elleni nagy támadás éve, azzal a céllal, hogy a háború legkésőbb egy esztendő leforgása alatt befejeződjék. Ezzel szemben, Westmoreland terveit egy nagy tavaszi offenzívára, alapjaiban forgatták fel. A vietnami faluvidék pacifikálási programját kemény csapás érte. Ennek mértékét még nem lehet áttekinteni. A kommunisták és nem a szövetségesek tartják most kezükben a kezdeményezést.”
(US News and World Report)
…ÉS WASHINGTONBÓL

„Washington a magatehetetlenség szimbóluma ezekben a napokban. A kongresszus fegyverben áll az elnök politikája ellen, de képtelen bármit is tenni azzal az irányzattal szemben, mely mind több embert és fegyvert akar küldeni Vietnamba. A republikánusok újra megoszlanak a Rockefeller- és Goldwater-frakciók között. Még az elnök saját munkatársai is kételyekkel szemlélik azt a politikát, mely a saigoni kormány korrupt és tehetségtelen politikáján nyugszik.”
(James Reston, az International Herald Tribune-ben)
MINDEN ÖTÖDIK

Az Allensbachban (NSZK) működő demoszkópiai intézet Ausztria náci annektálásának 30. évfordulóján közvéleménykutatást végzett Nyugat-Németországban arról, hogy ma mi a lakosság véleménye az Anschlussról. Most tették közzé az eredményeket. Kitűnik, hogy a nyugatnémetek 19 százaléka helyeselné, ha Ausztria újra az NSZK-hoz tartoznék. Ez a szám azt mondja, hogy minden ötödik nyugatnémet ma is helyesli a harminc év előtti Anschlusst, a náci Nagy-Németország elé megtett első lépést. A lakosság 23 százalékának ebben a kérdésben nincs kialakult nézete. Állítólag Hitler idején sem volt. Csak mentek Hitler után. Tudjuk, hová. Ma is mennének. Tudjuk, hová.
(A Weltwoche alapján)
HÍRNÉV-SZEPLŐTELENÍTÉS

A görög katonai junta elégedetlen nemzetközi hírnevével, s különösen az fáj neki, hogy sok amerikai sem nézi működését jó szemmel. Kapitális ötlete támadt tehát a tábornokoknak: megbízást adtak a New York-i Thomas Deegan reklámügynökségnek, hogy bevált eszközeivel javítson reputációjukon. A Deegan cég reklamírozza világszerte a National Broadcasting Company-t és a Coca-Colát. Díjai borsosak, de erre van pénze a görög kormánynak: évi 250 ezer dollárt fizet a szeplőtelenítésért. A junta azt reméli, hogy aki lenyeli a Coca-Colát, lenyeli a görög diktatúrát is. „Igyon néha juntát is”?
(A World Press alapján)
A LÜBKE-ÜGY

„Azt a rossz benyomást, amit a ’Lübke-ügy’ keltett mind külföldön, mind a Német Szövetségi Köztársaságban, nem oszlatták el azok a magyarázkodások, melyekre a fő érdekelt késedelmesen elszánta magát: hogy a televízióban adjon számot a második világháború alatti tevékenységéről. A tények lényegét, tudniillik azt, hogy részt vett olyan barakktáborok tervezésében, melyekben később kényszermunkásokat ’szállásoltak el’ az ismert körülmények között, Lübke nem cáfolta meg, mert védekezésének lényege az volt, hogy – ha ez hihető – nem tudta, mire szolgálnak azok az épületek… A körülmények szerencsétlen összejátszása folytán ez a magyarázkodás ugyanazon a napon érte el tetőpontját, amikor Robert Mulkát, Auschwitz egykori helyettes parancsnokát ’rossz egészségi állapota’ miatt szabadlábra helyezték.”
(Le Monde)

„Ismert megállapítás, hogy Nyugat-Németország ugyan gazdaságilag óriás, de politikailag törpe. E politikai gyengeség fő oka… az ország náci múltja, mely árnyékot vet mai demokráciájára, akadályokat gördít minden kezdeményezése útjába, és elfojtja hangját, valahányszor az ország a nemzetközi intézményekben szót emel… Nyugat-Németország, ahogy a Lübke körüli kontroverziák újra emlékezetünkbe idézik, a mai napig sem tud nyugodtan a saját szemébe nézni.”
(Sunday Telegraph)
A RHODESIAI HÓHÉROK

„Egy gyilkosságot éppoly kevéssé lehet megbocsátani, mint egy alkotmányos alap híjával ítélkező bíróság által kimondott megöletést. A Smith-rezsim elnyomásának vadsága Rhodesia mindeddig türelmes feketéit az erőszakos megoldás útjának keresésére készteti. Hogy ez a megoldás ne vérfürdő árán menjen végbe, Wilsonnak el kell vetnie azt a pretenziót, hogy ez brit probléma, és fel kell szólítania az ENSZ-t, hogy alkalmazzon kényszerítő szankciókat, s ügyeljen azok szigorú megtartására.”
(New Statesman)
ELŐJELEK VAGY UTÓJELEK?

Babonás dolgok történtek McNamara elnöki búcsúztatásakor Washingtonban. Egész nap szakadt az eső, a gyűlés előkelő résztvevői bőrig áztak, az eső miatt a légierők tiszteletadása elmaradt. Ezen felül a Pentagon liftje elakadt az elnökkel és McNamarával, s negyed óráig pince és padlás között szorongtak, míg kimentették őket. Ehhez már csak az kellett, hogy a díszülésen elromoljon a hangosító berendezés. El is romlott, és ezért a mai napig is csak a legközelebb állók tudják, mit mondhatott az elnök McNamarának. Mik ezek? Előjelek vagy utójelek?
(A Reuters alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet