1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] 14[15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 14. hete    Következő hét >>>
HANGULATJELENTÉS AMERIKÁBÓL

„Eltekintve a kimondott pacifistáktól, akik minden háborút elleneznek, sokat azért tiltakoznak a vietnami háború ellen, mert úgy érzik: az USA azzal az eltökéléssel, hogy megmenti, lerombolja Vietnamot. Az erőfeszítések végeredménye, mondják, hogy sivataggá változtatják az országot s ezt azután majd elnevezik békének… Milliók és milliók háborodnak fel a napalm korlátozatlan alkalmazásán, számtalan polgári személy megölésén. Észak-Vietnam bombázásán s a fantasztikus hatású rombolóeszközök felhasználásán.”
„Az eredeti, korlátozott USA-elkötelezettség arra szolgált volna, hogy alkalmas kormányzatot hozzon létre Saigonban és biztosítsa Dél-Vietnamnak az önrendelkezési jogot. Ez mára az amerikai erőforrások szemmel láthatóan eldugaszolhatatlan kiöntőcsatornájává lett… A józan és azt diktálja, hogy az Egyesült Államok ahelyett, hogy továbbra is a vietnami hadszíntérre öntse ki erőforrásait, kezdjen hozzá veszteségei csökkentéséhez.”
„A háború megosztja a nemzetet s olyan haragos hangulatot teremt, mely szélsőséges eseteiben már az anarchiával és a lázadással határos. A háború megnyirbálja a belpolitikai programokat és arra kényszeríti a kormányt, hogy elhalassza a cselekvést a sürgősen megoldásra váró problémákban is… Fenyeget az infláció, a költségvetés deficitje mind súlyosabb, a dollárra nehezedő nyomás állandóan növekszik. Emellett az amerikaiak külön is rossz néven veszik, hogy a háború beszennyezi külföldön a nemzet arculatát és feszültté teszi a viszonyt azokkal az országokkal, melyeket régi barátság fűz az Egyesült Államokhoz.”
(A Time összefoglalója a vietnami háborút ellenző amerikaiak közhangulatáról)
ROBERT KENNEDY JELÖLTSÉGÉRŐL

„Kennedy szenátor rendkívül ambiciózus ember. Ez kell is akkor, ha valaki a legmagasabb tisztségért indul választási küzdelembe. A világ egyik leghatalmasabb pozíciójához vezető utat gyakran csak azok követhetik, akiket nem akadályoznak politikai skrupulusok. Ehhez persze hozzátartozik annak hangoztatása is, hogy a lelkiismerete készteti az illetőt erre az útra… Kennedy szenátornak semmi nehézsége sem lesz, hogy megsemmisítse McCarthy-t, minthogy sokkal több pénze és befolyása van a demokratapárti hatalmasságoknál.”
(De Telegraaf, Amsterdam)
AZ ARANY ÉS AZ ÉHEZŐK

„Egymilliárd éhező ember szerte a világ gazdaságilag fejletlen országaiban olyan gyűlölettel szemléli a dollár krízisét, mintha csak a tékozló fiút látná, aki azért koldul, hogy meg tudja fizetni féktelen dorbézolásának költségeit. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia most azt kívánják az európai országoktól, hogy az angolszász export megkönnyítésére egyoldalúan csökkentsék vámjaikat, míg ugyane kegyet a gazdaságilag fejletlen országoktól állandóan megtagadták. Szocialista szemmel tekintve megengedhetetlen egy olyan rendszer helyreállítása, mely figyelemre se méltatja ezt a világméretű igazságtalanságot.”
(Michel Rocard, a francia szocialista egységpárt országos titkára a Monde-ban)
AZ ANGOL „VAS”-KÖLTSÉGVETÉSRŐL

„Rox Jenkins pénzügyminiszternek nem volt más választása. Érdeme, hogy felismerte és nem kerülte meg a problémákat… A jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy a büdzsé kielégítse az országnak jelentős összegeket folyósított nemzetközi bank-köröket, melyeknek támogatása életbevágó fontosságú a font sterling számára.”
(The Sun)

„A költségvetés pontosan eleget tesz a nyugati világ bankárai által támasztott követeléseknek. Gazdasági recesszióhoz és munkanélküliséghez vezet. Fokozza azt a katasztrofális politikát, melyet a kormány hatalomra kerülése óta folytat.”
(Morning Star)
AZ NSZK A BOROTVA ÉLÉN

„A nyugatnémet polgárok nyugalma, melyet még külön ingerel a gazdasági élet, tovatűnőben van; az ellenzéki erők – bosszúsan a CDU és az SPD bonni hamis prestabilizált együttműködése miatt – a baloldalon és a jobboldalon polarizálódva, kölcsönösen radikalizálják egymást. Itt a szocialista ifjúság szövetsége, ott az NPD. Az egyik oldalon vadul eltökélt diákok, türelmetlen újságírók, az egyház gondokkal terhelt férfiai; a másik oldalon reakciós nyárspolgárok, haragos parasztok, megnevelhetetlen „elüldözött” funkcionáriusok. Remélni kell, hogy a Németországra és Európára gondoló józan politikusok a hajót épen kikötőbe juttatják. A félelmek azonban ma nagyobbak, mint a reménységek.”
(Die Weltwoche)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet