1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] 17[18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 17. hete    Következő hét >>>
DALLASTÓL MEMPHISIG

„Dr. King halála nemcsak a faji krízis kiéleződését idézi elő az Egyesült Államokban: a halál az amerikai sors teljes válsága idején történt, akkor, amikor a külső és belső célok teljes revíziójának ideje következett el. Talán éppen ezért több közvetlen következménye lesz, mint az 1963. november 22-i Kennedy-tragédiának, mely felbolygatta ugyan a szíveket, de nem formálta át az elméket.”
(Le Monde)
A KRÍZIS MÁSNAPJÁN

„A fizikai krízis a fővárosban pillanatnyilag véget ért, de a szellemi krízis csak most kezdődik. Nem pusztult el semmi pótolhatatlan anyagi érték, de a lelkeket nagy megrázkódtatás érte… A kerék újra fordult egyet és a főváros újra mély aggodalomban van. Nem attól fél, mi történik Amerikával majd a jövőben, hanem a mától tart: boldogtalan a jelen dilemmáira adott elégtelen válaszok miatt. Ez egyformán vonatkozik a vietnami háborúra és az erőszak görcsös rángásaira a honi színtéren. Rossz idők ezek s bár nem kétséges, hogy elmúlnak majd, a jelen pillanatban senki sem tudja, mikor és hogyan.”
(James Reston, a Washington Post-ban)
HALADÁS – DÉL-AFRIKA MÓDRA

A Dél-afrikai Köztársaság tévedhetetlenül halad előre a technikai fejlődés útján – jelentette ki Pieter Botha, az ország honvédelmi minisztere. Ez a fejlődés igen figyelemreméltó. Amint a miniszter közölte, a Dél-afrikai Köztársaság már otthon tudja gyártani a korábban külföldről importált napalm-bombákat. Emellett, a legmodernebb hagyományos fegyvereken kívül olyan aknavető lövedékeket is tudnak készíteni, melyek át tudják ütni a legvastagabb páncélzatot is. Mire vajon ez a nagy készülődés? Tévedés ne essék, a köztársaságot nem fenyegeti támadás. Ellenkezőleg: Dél-Afrika készül agresszióra az apartheid politikáját ellenző afrikai országok, elsősorban a szomszédos Zambia ellen, szoros kooperációban a fajüldöző Rhodesiával. Ez azután a „tévedhetetlen haladás” a fejlődés útján. Amibe azonban egy kis tévedés mégis belecsúszhat…
(A Novoje Vremja alapján)
ÓBESTER-SS

Görögország nemzeti ünnepén katonai parádét rendeztek, melyen az ezredesek juntája először vonultatta fel újonnan szervezett alakulatát, a nehézfegyverzetű, helikopterekkel felszerelt tengerész-gyalogságot. Ez az egység különleges kiképzést kapott a népmozgalmak leverésére. Az új alakulat haladéktalanul megkapta a nevét az athéniektől: Óbester-SS. Az athénieknek jó az emlékezőtehetségük. Nem most látnak először katona-fasisztákat.
(A Zeit alapján)
„LÁTOGASSON AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA!”

„Veszélyes meglátogatni az Egyesült Államokat?” – Természetesen nem. Az amerikai szelíd nép, mely gyűlöli az erőszakot. Ami kevés ebből létezik, azt a tv-ben és a mozikban lehet látni, minden este. Vannak cowboy-filmjeink, rendőr- és rablófilmjeink, és gyerekeknek való rajzsorozataink. Ha ezek nem volnának az ínyére, bármikor megnézheti a híradókat. Ezekben nemcsak emberek megölését mutatjuk be, hanem egész falvak felégetését is; ahogy megsebesülnek a katonáink, ahogy kínozzák az ellenséget és bármi egyebet, ami felkelti az érdeklődését. Természetesen ezek a mutatványok nem hatnak az amerikaiakra, minthogy tudják, hogy nincs azokhoz semmi közük.
„Mit vásárolhatok az Egyesült Államokban, amit a saját hazámban nem tudok megvenni?” – Például fegyvereket. Nálunk nincsenek fegyvervásárlást korlátozó törvények. Még csak be sem kell menni az üzletbe. Postán is megrendelheti a fegyvert az újsághirdetésekben levő szelvényeken. Vásárolhat golyóspuskát, vadászpuskát, karabélyt, pisztolyt, revolvert, akármelyikre fáj a foga. Mi persze csak vadászathoz használjuk ezeket a fegyvereket. Ezért van az, hogy az amerikai kongresszus a maga végtelen bölcsességével nem hajlandó semmilyen fegyverellenőrzési törvényt hozni. a törvényhozók nagyon jól tudják, hogy az, aki postán rendel fegyvert, vagy vesz egyet a boltban, sohasem fogja másra használni, mint vadászatra.
„Mi a legkedvezőbb időpont a látogatáshoz?” – Bármelyik időpont alkalmas, kivéve talán a hosszú, forró nyarat, ami március közepén kezdődik és októberig tart. Ebben az időszakban az emberek ingerlékenyek és nem olyan barátságosak a turistákhoz, mint esetleg karácsonykor.
(Art Buchwald, az International Herald Tribune-ban)
AMI TEXASBAN TITOK

A Columbia Broadcasting System kedvelt vasárnap esti tv-műsora egy szatirikus politikai sorozat. Az elmúlt héten a műsor gúnyos célzásokat tartalmazott Johnsonra („pillanatnyilag ő a legjobb elnökünk”) és egy nagy sikerű protest-songot énekeltek benne: „Derékig a lucskos sárban”. a műsort a Texas állambeli Austin KTBC televíziós adója, mely a Columbia adásokat közvetíti, nem vette át. Mint tudni, ez az adó a Johnson család érdekeltsége. Most az anyagi érdekeltséggel szemben egy másik – ha nem is erkölcsi – győzött. Így aztán bizonyára titok marad Texasban, mit mondanak Johnsonról New Yorkban.
(A Newsweek alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet