1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] 19[20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 19. hete    Következő hét >>>
JOHNSON JELÖLTJE: JOHNSON

„A republikánus-jelölt győzelme, bárki lenne is az, de még sokkal inkább Robert Kennedy vagy McCarthy győzelme, Johnson kormányzati módszereinek megalázó elítélése volna. Az egyetlen mód egy ilyen verdikt elkerülésére az, hogy olyan embert válasszanak meg, aki nem tartozik az ítéletmondók közé, akinek népszerűsége az urnák előtt nem a hivatalos politika bírálatának keménységén alapszik. Az erre a szerepre megnyerhető személyek közt egyetlen egy van, aki teljes mértékben rendelkezik a szükséges kvalitásokkal. Ez maga – Lyndon Johnson.”
(Le Monde)
„A DOLLÁR JÖVŐJE FOROG KOCKÁN”

Amerika pénz- és hitelintézeti központja, a Federal Reserve Board nagy tekintélyű elnöke, William McChesney Martin kíméletlenül rideg nyilatkozatot tett az Egyesült Államok pénzügyi helyzetéről. Leglényegesebb megállapításai: 1931 óta a legrosszabb gazdasági krízist éljük át. A dollár jövője, az Egyesült Államok nemzetközi hitele forog kockán. A kormány képtelen megbirkózni a deficittel. Az Egyesült Államok sokkal többet költ külföldön, mint amennyit ott keres. Megtörténhetik, hogy a világ többi része, a kezén levő 33 milliárd dollárnak aranyra váltását követeli. A kongresszus mégis vonakodik az adóemelésektől, a Fehér Ház vonakodik kiadásai csökkentésétől. Mindkettő elzárkózik az ár- és bérellenőrzés puszta gondolatától is. Ha az Egyesült Államok nem néz szembe költségvetési problémáival, ellenőrizhetetlen recesszió, vagy ellenőrizhetetlen infláció fenyeget.
(A U. S News and World Report nyomán)
BOMBÁRA: KÉTMILLIÁRD

A vietnami szabadságharcosok Khe Sanh-i ostromzára elleni védekezés kéthavi költségeiről most adott számot a vietnami amerikai főparancsnokság szóvivője. Egyebek közt: a bombázók százezer tonna bombát dobtak le az ostromlókra. Ez egyharmada a második világháborúban Németországra dobott bombatehernek. A vietnami háborúban eddig egymillió tonna bombát vetettek az amerikaiak. A költség: kétmilliárd dollár.
(A Newsweek nyomán)
BONN: IRÁNYZAT ÉS ELŐIRÁNYZAT

Schröder bonni hadügyminiszter a Bundestag katonai költségvetési vitájában nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr az atomfegyver-hordozó rakétákat változatlanul a „megfélemlítési stratégia” fontos elemének tekinti. A miniszter újra előállt az állítólagos szovjet veszéllyel, aminek az emlegetése a többi nyugati országban már kiment a divatból. Schröder elérte a célját. Bonn agresszív külpolitikája alaposan tükröződik az új költségvetésben. A költségvetési deficit és a gazdasági nehézségek ellenére a büdzsé legnagyobb tétele, 18,0 milliárd márka közvetlen katonai kiadás. Az új fegyverkezési program 1973-ig a katonai célú kiadások állandó növelését irányozza elő.
(A Novoje Vremja alapján)
FEGYVERKEZÉSI VERSENY LATIN-AMERIKÁBAN

Az Egyesült Államok fegyverkezési versenyt szít a latin-amerikai kontinensen. Washington tervei szerint a „benső” hadseregeknek elő kell segíteniük az észak-amerikai monopóliumok pozícióinak megszilárdulását Latin-Amerikában, és megbízható akadályt kell alkotniuk a nyugati féltekén kibontakozó forradalmi mozgalmak útjában. A latin-amerikai országok évi költségvetésének 15 százalékát katonai célokra fordítják. A drága ultramodern fegyverzetre fordított kiadások elnyelik a latin-amerikai országok gazdaságának fejlesztéséhez rendkívüli módon szükséges összegeket… Latin-Amerikában a katonai vezető körök nyerik meg a fegyverkezési hajszát. A vesztes – a nép.
(A Za Rubezsom alapján)
A NOB ÉS A POLITIKAI REALITÁS

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának döntése, mely a tagállamoknak Dél-Afrika olimpiai meghívásának visszavonását javasolta, őszinte meghajlás a világ faji konfliktusainak politikai realitása előtt. Egy olyan időszakban, amikor az erőszakos demonstrációk az elégületlenség hatalmas fegyverei, a NOB-nak szembe kellett néznie azzal a kockázattal, hogy Dél-Afrika atlétáinak jelenléte Mexikóban tragikus incidensek okozója lehet. A világméretű nyomásnak engedve, a NOB a legjobb szolgálatot eszi az olimpiáknak.


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet