1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] 20[21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 20. hete    Következő hét >>>
ODAHAZA SEM?

Az amerikai hatalom… befolyása csökkent. Felmerül a kérdés, mi az oka ennek, s mindenütt ugyanazt a választ kapjuk, különböző megfogalmazásokban: egyrészt a vietnami háború, amelynek során messze túllépték azt a határt, ameddig egy szuperhatalom a katonai erő bevetésével elmehet, másrészt a dollár-válság, amelyet az amerikaiak nem hajlandók egyértelműen megoldani. Egy angol politikai vezető ezt így fejezte ki: „Amiatt kevésbé aggódunk, hogy önök nem tudják a világot vezetni. Nagyobb aggodalmat okoz, hogy odahaza nem tudják önmagukat irányítani”.
(U. S. News and World Report)
GYILKOSOK REZSIMJE

„Az események menetét nem állíthatja meg egy ember meggyilkolása, írja Robert Escarpit a Le Monde-ban. Vajon miféle ördög lakik hát a gyilkosokban?” Én adhatok személyleírást: jobboldali ördög. A múlt század végén egyes idealisták azt képzelték, hogy megváltoztathatják a történelem menetét, ha időnap előtt sírba küldik Sadi Carnot-t. Akkoriban balról jobbra lövöldöztek; ma már csak jobbról balra. Akkoriban a kapitalista állam vezetőire lőttek; ma e vezetők hallgatólagos áldásával lövik le forradalmár, liberális vagy egyszerűen kevésbé reakciós politikai ellenfeleiket. Kennedy, Martin Luther King, Rudi Dutschke távolról sem volt kommunista, de gyilkosaik Dallasban, Memphisben, Nyugat-Berlinben jobboldali ellenségeik voltak.
„Gyilkosok országa vagyunk?” – tette fel a kérdést a memphisi gyilkosság után egy amerikai újság. Tárgyilagosan megmondhatjuk: igen, mégpedig büntetlen gyilkosok országa. S amikor Alex Springer védelmében a nyugat-berlini polgármester azt követeli, hogy „tiszteljék jogrendünket” azok, akikre lőnek, beismeri, hogy „a kapitalisa rend” gyilkosok rezsimje.
(André Wurmser cikke a L’Humanité-ben)
POFON LESZ, GYEREKEK!

Az ötvenes években kialakult eltorzult nevelés az oka a fiatalok gátlástalanságának, tartják Amerikában. Akkoriban a gyerek mindent megtehetett, amit csak akart, akadálytalanul nyűhette szülei idegeit, mert az volt az elv, hogy hagyni kell őket, csak így fejlődhetnek szabadon. Újra vissza a fegyelmet – ez most az új mottó az Egyesült Államokban. A gyermeknek meg kell ismernie a türelem és a szabadság határait. Egy idejében elcsattanó pofon sokkal többet ér, mint a túlságos megértés. Apák, legyetek újra apák, mutassátok meg a gyerekeknek, ki az úr a házban, figyelmeztette a szülőket dr. Raymond La Scola, kaliforniai gyermekpszichológus. Úgy látszik, nehéz idők köszöntenek be az amerikai gyermekek számára.
(Quick)
POLITIKAI TÖRPE?

Ami biztos
1. Azok a tényezők, amelyek jóvoltából a nyugatnémet gazdasági csoda kialakult, eltűntek.
2. Nyugat-Németország továbbra is ipari világhatalom. Csakhogy ez a nagyhatalom nélkülözi az egységet és geopolitikai szerepet.
Ami kétséges
1. Vajon megőrzi-e pozícióját Nyugat-Németország a világ gazdasági nagyhatalmai között századunk végéig?
2. És ha igen, hajlandó lesz-e arra, hogy politikai törpe maradjon, amint Willy Brandt és Franz Joseph Strauss meghatározta?
(Enterprise)
VONAT A MOSZKVAI CSÚCSTALÁLKOZÓ FELÉ

Még a kommunista mozgalom egységének ellenségei, az imperialista propaganda is kénytelen elismerni a budapesti találkozó sikerét. A Dagens Nyheter című nagy svéd lap megállapítja: „Már megindult a vonat a moszkvai csúcstalálkozó felé.”
(Mihail Trus cikkéből – Novoszti)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet