1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] 21[22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 21. hete    Következő hét >>>
A PÁRIZSI TÁRGYALÁSOKRÓL

„Amerikai vezető kormányhivatalnokok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tárgyalási asztalhoz ülő Egyesült Államoknak hosszú, lassú diplomáciával kell számolniuk. Emlékeztetnek a Korea-tárgyalásokra, amelyek két éven át folytak, mialatt 12 700 amerikai katona halt meg és 49 500-an megsebesültek. Ehhez hasonló megpróbáltatás most sem elképzelhetetlen. De nem szükségszerű. Az 1954-es genfi egyezményeket, melyeket mindkét fél elvileg helyeselt, két hónap alatt kötötték meg. A párizsi tárgyalásoknak nem szabad akadozniuk, vagy meghiúsulniuk, mert azok az emberiség reménységeit hordozzák magukban.”
(New York Times)

„A saigoni vezetők magatartása gondot okoz Washingtonnak… A dél-vietnami vezetőket a világ közvéleménye mindinkább „báboknak” tekinti, Washington azonban most bizonyos naiv meglepetéssel konstatálja: bár a saigoni tábornokok és politikusok mindenkor készek elfogadni dollárokat és fegyvereket, érdekeiket nem hajlandók az Egyesült Államok érdekei alá rendelni. Ilyen körülmények között Washington nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Saigon megpróbálja zátonyra futtatni a tárgyalásokat… A Washington és Saigon közötti nézetkülönbségek csaknem oly komolynak látszanak, mint az amerikaiak és az észak-vietnamiak közöttiek.”
(Le Monde)
AZ ILJUSIN-62 TÉRHÓDÍTÁSA

„A Szovjetunió a jelek szerint olyan személyszállító repülőgépet konstruált, mely sikerrel törhet be az eddig nyugati egyeduralom alatt álló kereskedelmi repülőgép-piacra. A nyugati üzleti szakemberek úgy vélik, hogy az áttörés Olaszországban következik majd be, ahol az állami légiforgalmi vállalat, az Alitalia próbarepülésekre állítja be a 150 személyes IL-62-es szovjet gépeket.”
(Newsweek)
A MUNKÁSPÁRTI ÖSSZEOMLÁS

„Az angliai és walesi községtanácsi választások a munkáspárt új, súlyos veszteségeivel zárultak… A földomlás mindenütt a konzervatívok jelentékeny előretörését hozta… A helyi választások a munkáspárt iránti bizalom megsemmisülését bizonyítják nemcsak a lakosság egészében, hanem magában a munkáspártban is… A községtanácsi választások bizalmatlansági vótumának meglesznek a kihatásai az országos politikára és újra felveti a kérdést, nem járna-e jobban a párt a parlamentben és a kormányban Wilson helyén egy másik vezetővel.”
(Neue Zürcher Zeitung)
JOHNSON A HÁTSÓ AJTÓNÁL

„A feszültség az Egyesült Államokban olyan fokot ért el, hogy rendkívüli rendszabályokat kell foganatosítani az elnök védelmére. Bárhová megy, Johnsont olyan biztonsági függöny veszi körül, amire nincs példa a történelemben. Washingtonban a Fehér Ház valóságos erőd. Még az elnök legfőbb munkatársai, a titkárok, az újságírók, a Fehér Ház tisztviselői sem léphetnek be nagyméretű személyazonossági jelzésük nélkül. A fővároson kívül még nagyobb gondot fordítanak az elnök biztonságára. Április végén Johnson chicagói útján a biztonsági kordon 1200 rendőrből és tűzoltóból, 800 városi tisztviselőből és a titkosszolgálat 75 emberéből állt. Az elnök, az egybegyűlt háborúellenes tüntetők miatt még így is csak a hátsó bejáraton és egy hátsó lépcsőházon át tudta megközelíteni a Hilton szálló nagytermét, ahol beszédet kellett mondania.”
(U. S. News and World Report)
THADDEN ÉS AZ EMLÉKEZŐTEHETSÉG

Adolf von Thadden-t, a nyugatnémet neo-nácipárt vezérét – aki sűrűn hajtogatja, hogy soha sem volt tagja a hitleri nácipártnak – alapos meglepetés érte a londoni televízióban. A BBC riportere ugyanis elétette a nácipártba szóló belépési nyilatkozatát. A riporter megkérdezte: „Megfelel a valóságnak, hogy ön 1939. szeptember 1-én 7 155 873 tagsági számmal belépett a nácipártba?” Thadden sehogy sem volt képes visszaemlékezni arra, hogy valaha is aláírt volna ilyen nyilatkozatot, s arra hivatkozott, hogy mindez oly régen volt már és akkoriban még csak tizennyolc éves volt… Nagy divat ma Nyugat-Németországban a fogyatékos emlékezet. Lübke elnök sem emlékszik, hogy koncentrációs táborokat épített volna. Ezer szerencse, hogy akadnak, akiknek nem hagy ki az emlékezőtehetségük.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
TÖBB KÁR MINT HASZON

„A párizsi rendőrség, mely gondosan őrzi reputációját, újra bizonyságot tett arról, hogy szét tudja verni az ellenséges demonstrációkat, s kész rá, hogy az ehhez szükséges erő sokszorosát használja erre a célra. Az utcai zavargásoknak régi hagyományai vannak Párizsban és az egymást követő francia kormányok sok év óta szükségesnek tartják egy nagy létszámú, katonailag képzett rendőrség fenntartását, hogy megvédje őket ellenségeiktől. Sajnos, a Gendarmes Mobiles és a rohamrendőrség, melyet a legdurvább erőszakosságokra képeztek ki, ennél enyhébb eljárásra nem képes, és ezért normális időkben több kárt okoz, mint amennyit megakadályoz.”
(The Times)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet