1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] 25[26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 25. hete    Következő hét >>>
EGY ÉVVEL AZ AGRESSZIÓ UTÁN

„A hatnapos háború nem segítette hozzá Izraelt egyetlen céljának eléréséhez sem. Az arabok morális szelleme nem tört meg, nem sikerült rákényszeríteni őket, hogy a júniusi háborútól indíttatva a Tel-Avivnak megfelelő feltételek alapján belemenjenek a régi arab–izraeli konfliktus általános rendezésébe. Nem sikerült az arab országokban megdönteni a haladó rendszereket. Éppen ellenkezőleg történt, az arab világban a baloldali erők megszilárdultak …. Nem sikerült megingatnia a Szovjetunió tekintélyét az arab világban. Ennek éppen az ellenkezője következett be, a Szovjetunió tekintélye most nagyobb, mint azelőtt volt, s a szocialista országok és az arab államok kapcsolatai erősebbek, mint az agresszió előtt voltak.”
(Novoje Vremja)
„CSAK PONTOSAN, SZÉPEN ...”

„A saigoni katonai amerikai misszió azt mondta, hogy egy amerikai helikopter által kilőtt, rosszul funkcionáló rakéta valószínűleg megölt hat magas rangú dél-vietnami tisztet, ami a háború legsúlyosabb csapása volt a kormány katonai és polgári szervezetére. Abrams tábornok, a vietnami amerikai csapatok ideiglenes főparancsnoka, a jelentések szerint utasítást adott, hogy a jövőben Saigon és környéke ellen csak az általa, vagy valamelyik helyettese által megerősített parancs alapján lehet bombatámadásokat végrehajtani.”
(International Herald Tribune)
A vietnami amerikai hadvezetőség jelentette, hogy a haditengerészet Észak-Vietnam fölött lelőtt egy szovjet gyártmányú MIG-vadászbombázót. Az amerikai Hetedik Flottát viszont valamivel később értesítették, hogy egyik pilótája lelőtte az amerikai légierő egyik pilótanélküli felderítőgépét. Mondani sem kell: ugyanarról a gépről van szó. Az amerikai tengerészpilóta összetévesztette a saját gépet a MIG-gel.
(A Newsweek alapján)
A SAIGONI HARCOKRÓL

„Saigonban tisztában vannak azzal, hogy a város életében bekövetkezett zavarok és a menekültek számának növekedése, hatalmas politikai fegyver a Vietcong kezében, mert idegessé teszi az embereket, és aláássa a kormány iránti bizalmat. A május 5-én kezdődött újabb csaták óta az otthonaikból elmenekült emberek száma az utolsó jelentés szerint több mint 115 ezer, ez a szám azonban nem foglalja magában a várossal szomszédos Gia-Dinh tartomány városi településeit, ahol ugyancsak kemény harcok folytak.”
(The Times)
A NÉP AKARATA

„Kétségtelenül sok oka van a jelenlegi franciaországi nyugtalanságnak és elégedetlenségnek. De van egy közös jellemzőjük az egész francia népben: felhagytak azzal, hogy respektálják kormányuk akaratát. Nyilvánvalóan tisztába jöttek azzal, hogy a nagy öregember döntéseit anélkül hozza meg, hogy figyelembe venné azok akaratát, akik őt megválasztották.”
(Kurier, Bécs)
„EGYSZÍNŰ” KORMÁNY OLASZORSZÁGBAN?

„Rómában ’egyszínű’ egypártkormány létrehozásán fáradoznak. A választási veszteségek és a szélsőbaloldali pártok sikerei folytán meggyengült szocialista párt gyógykúraként legalább az őszi pártkongresszusáig a kormánytól való távolmaradást írta elő magának … Nemcsak egy alig akcióképes kisebbségi kormány kilátása kelt aggodalmat Olaszországban, hanem az a tény is, hogy a ’nyitás balra’ és a ’balközép’ elve került veszélybe, ami pedig az elmúlt években örvendetes stabilitást és előrelépést hozott.”
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)
BÁNÁSMÓD PARASZTOKKAL

Höcherl, az NSZK földművelésügyi minisztere, arról tanácskozott Brüsszelben belga kollégájával, Lardinois-val, hogyan is kell elbánni az elégedetlen parasztokkal. A bajor miniszter elmesélte, hogy ő maga választókerületében csak vasárnap délelőtt fogadja a parasztgazdákat. „Akkor még elég békések, mert a templomból jönnek, amellett nincs sok idejük szitkozódásra és panaszkodásra, mert haza kell sietniük ebédelni, különben meggyűlik a bajuk a feleségükkel. Így azután mindig nyugtom van tőlük.” Már ameddig a paraszt a templomból megy a miniszterhez. A templomkerülő parasztokra egyelőre még nincs receptje a miniszternek.
(A Spiegel alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet