1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] 28[29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 28. hete    Következő hét >>>
A NÉP SZOLGÁLATÁBAN

„Aki eddigi életét a nép szolgálatába állította, az hátralevő éveiben sem lehet az idő emigránsa. Az olyan múlt, mely nem támogatja a nép jelenének erőfeszítéseit, s ezáltal nem szolgálja a társadalmi haladást, és népünk felemelkedését biztosító jövőt… méltatlan annak a nemzedéknek a hagyományaihoz, amelynek legjobb tulajdonságai mindig az önként vállalt cselekvésben jutottak kifejezésre.”
(Új Szó, Bratislava)
FRANCIAORSZÁG A VÁLASZTÁSOK UTÁN

„Pompiodu győzött, de a májusi mozgalom nem veszített. A többség győzelme nem Franciaország győzelme. A gaulleisták állításai ellenére ugyanazok az emberek ugyanazt a politikát fogják folytatni, ugyanazokkal az eszközökkel. Az ország azonban szavazataival nem a gaulleista politikának szavazott bizalmat. Lényegében az erőszakot ítélték el. A májusi mozgalom céljai sértetlenül megmaradtak.”
(Combat)
„Az új parlament igazában csak a nyári vakációk után fogja megkezdeni munkáját, amikor a szociális nyugtalanság újra erősebb lesz, és nagyobb diáktömegek áramlanak az egyetemekre. Máris plakáthadjárat kezdődött azzal a céllal, hogy a parlament parkettjén folyó vitát visszavesse az utcára… A plakátok nemcsak azt ismétlik, hogy a választások voltaképpen árulást jelentenek, hanem ezt az egyenletet állítják fel: ’Mi részesedünk, ők profitálnak’. S tudtul adják: ami májusban kezdődött, tovább folyik…”
(Die Zeit)
„A kormány intézkedései, melyektől azt várták, hogy a gazdasági életünk megmentésére irányuló lépések, csak mély csalódást okoztak… Mondjuk meg nyíltan, hogy a versenyképességünk halott. Ez azt jelenti, hogy a nyugat-európai vámhatárok teljes felnyitása egyvágányú vasútba torkollik, hogy mi mind kevesebbet tudunk eladni kint és abba a veszélybe kerülünk, hogy külföldi árukkal árasztanak el.”
(L’Aurore)
AMERIKA A VIETNAMI FRONTON…

„A vietnami háború máris az amerikai történelem leghosszabb háborújának bizonyul. Június 23-a emlékezetes napja volt a Dél-Vietnamban harcoló 535 ezer amerikainak: hat éve és hat hónapja esett el az első amerikai katona. Ezen a napon már egy nappal tovább tartott a vietnami háború, mint Amerika függetlenségi háborúja és tovább, mint az amerikai polgárháború négy éve és az a három év és kilenc hónap, ameddig Amerika a második világháborúban harcolt.”
(International Herald Tribune)
…ÉS A HAZAI FRONTON

„Robert Kennedy meggyilkolása betetőzte e növekvő erőszak, az esztelen rombolás időszakát. Háború, bűnözések, zavargások, faji nyugtalanság, diáklázadások pusztítanak a nemzet szövetén. Talán ez a harmadik politikai gyilkosság észhez téríti az országot, s visszaviszi valahova, ami megközelíti a normális állapotokat.”
(U. S. News and World Report)
ATOMSOROMPÓ PLUSZ HÁROM MEGATONNA

Noha az atomsorompó-szerződést éppen most írták alá, a föld alatti atomkísérletek tovább virágzanak, még nagyobb mértékben, mint valaha. Az Egyesült Államok atomtudósai most azt állítják, hogy a három megatonnás robbantások a nevadai sivatagban még a biztonsági határokon belül esnek. A három megatonnás határ lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy a Sentinel (Őrszem) rakétaelhárító rakétarendszert és a támadó fegyverek valamennyi robbanófejét kipróbálják. A robbantások színhelyéhez közel eső Las Vegas játékkaszinóiban tehát élénkebben pörögnek majd a rulettgolyók, mint akár a legszebb napokban.
(A Newsweek alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet