1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] 29[30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 29. hete    Következő hét >>>
HATMILLIÓ ELLENZÉKI SZAVAZAT

„De Gaulle választási győzelme után a tábornoknak mindenfelől lelkes-csodáló dicséretekkel adóztak: „Mester kézzel győzte le a káoszt, „a választók segítségével” oldotta meg a májusi krízist. A valóságban azonban De Gaulle egy igazságtalan választási szisztémával ment az ütközetbe. A számok magukért beszélnek. A gaulleistáknak 8,8 százalékos plusz-szavazataik 116 mandátumot hoztak, még a baloldali föderáció 2,29 százalékos szavazatnyeresége ellenére 61 mandátumot veszített: eddigi mandátumainak csaknem a felét. A többségi szavazási rendszer ugyanígy sújtotta a kommunistákat is. A 6,7 millió gaulleista szavazót az új parlamentben a képviselők háromnegyed része fogja képviselni, a 6,1 millió ellenzéki szavazónak a mandátumok töredékével kell beérnie. Nem a francia nép fordult el a forradalomtól, hanem a népnek a fele része éppúgy, mint azelőtt, a rendszer ellenzéke.”
(Die Zeit)
MIT KÍVÁN AZ AMERIKAI NÉP?

„Az ez idei, merőben szokatlan elnökválasztási hadjárat ide-oda kapkodó fűrészmalmának zúgása mögött állandóan és kitartóan hangzik egy argumentum – az amerikai nép új kormányzatot kíván. Az elnök tekintélyének elképesztő hanyatlása az 1964-es földcsuszamlásos győzelme után, az a szakadék mélységű bizalmatlanság, melyet őszintesége hiánya keltett Vietnamról tett nyilatkozataiban, az előválasztásokon leadott szavazatok kombinált végösszege – mindez Johnsonnak és politikájának masszív elutasítását fejezi ki.”
(The Guardian)
ÁTLAGSZÁMÍTÁS ÍR MÓDON

Írország földművelésügyi minisztériuma jelentést tett közzé a zöld sziget parasztjainak helyzetéről. Minthogy a termőtalaj kihasználása és ennek folytán a terméshozam mélyen a kontinentális értékek mögött marad, egy újságíró módfelett csodálkozott a jelentés egyik passzusán, mely szerint „a helyzetet kedvezően lehet megítélni, mert az ír parasztok háromnegyed részének anyagi helyzete átlagon felüli.” Meg is kérdezte a minisztert, miféle átlagon felül él az a bizonyos háromnegyed rész? A válasz: a maradék egynegyed átlagán felül. Távol-európai ország, távol-európai matematika.
(A Weltwoche alapján)
SIKERÜLT KONSTRUKCIÓ

Nyugat-Németország fölött lezuhant egy amerikai Starfighter típusú vadászbombázó gép. Ezzel az NSZK légiereje a nyolcvannegyedik Starfighterét vesztette el. A NATO „Airtac” légi taktikai gyakorlatán ezzel egyidőben egy belga színekben repülő Starfighter robbant fel, melynek pilótája szörnyethalt. Ugyanezen a napon egy kanadai Starfighter Elzász felett zuhant le, ennek a pilótája is életét vesztette. Az amerikaiak azt mondják, náluk nem zuhannak le a Starfighterek. Bizonyára az európai klíma teszi. De az is lehet, hogy Amerikában is lezuhannak. De ott – kicsire nem néznek.
(A DPA jelentése alapján)
VARIÁCIÓK A VÖRÖS SZÍNRE

Reading angol város konzervatív pártszervezetének vezetői, akik Selwyn Lloyd volt külügyminisztert hívták meg vendégszónoknak politikai bankettjükre, ebéd előtt riadtan észlelték, hogy az étterem vezetője, úgy, ahogy máskor szokta, vörös szalvétákat helyezett a tányérok mellé. A konzervatív urak ragaszkodtak hozzá, hogy a vörös szalvétákat cseréljék ki kékre. Csakugyan elképzelhetetlen, hogy egy konzervatív politikus vörös szalvéták jelenlétében fejtegesse nézeteit. Hátha közbekiabál az a szalvéta. A kék biztosan tisztességtudóan hallgat.
(A Times alapján)
A legnagyobb angol szakszervezetben, a szállítómunkások szakszervezetében ezentúl kommunisták is betölthetnek funkciókat. A szakszervezet vezetősége törölte alkotmányából a hidegháború dühöngése idején hozott kommunistaellenes szakaszokat. A nagyobb angol szakszervezetek közül most már csak az elektromosipari tiltja, hogy kommunista funkcionáriusokat válasszon tagsága. Jövel világosság, ha már éppen az elektromosiparról van szó.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
A „SZABAD VILÁG” ÉS SZÖVETSÉGESEI

Portugáliából jön a hír Salazar kormányának elhatározásáról, hogy két év alatta legmodernebb fegyverekkel látják el a hadsereget és a légi flottát. A vásárlásokra szánt összeg 2 milliárd escudo, ami 29 millió fontsterlingnek felel meg. Európa legszegényebb országa több mint hét év óta óriási összegeket felemésztő gyarmati háborút folytat. Ahogy Nogueira külügyminiszter hangoztatta: „Afrikai jelenlétünk jogunk, kötelességünk és érdekünk. Ezenfelül pedig megfelel a szabad világ általános érdekeinek”. Ez az oka tehát, hogy az Egyesült Államok, Nyugat-Németország és Anglia a legmodernebb fegyverekkel – páncélosokkal, sugárhajtású bombázókkal, napalmmal – látják el Lisszabont és állandó nagy összegű kölcsönökkel támogatják, amelyek nélkül a portugál gazdaság már régen összeroppant volna. A „szabad világ” tévedhetetlenül választja ki a hozzáillő szövetségeseket.
(A Novoje Vremja alapján)
MÉGIS MOZOG A FÖLD?

Vatikán-városi jelentés szerint Galileinek, halála után több mint háromszáz évvel, komoly esélye van arra, hogy rehabilitálják az ellene emelt eretnekségi vád alól. Mint emlékezetes, az olasz tudóst annak idején azért marasztalták el a római katolikus egyház főhatalmasságai, mert azt a képtelen megállapítást tette, hogy nem a Nap forog a Föld körül, hanem a Föld a Nap körül, ennek folytán a világegyetem középpontja mégsem a Föld, hanem a Nap. Galileit arra kényszerítették, hogy kiközösítés terhe alatt vonja vissza ezt a szörnyű rágalmat. König, bécsi bíboros érsek most a Nobel-díjas fizikusok lindaui (Nyugat-Németország) kongresszusán megnyugtató nyilatkozatot tett, amelyben elmondta, hogy tudomása szerint külön pápai bizottságot szándékoznak felállítani Galilei perének felülvizsgálatára. Úgy látszik, új momentumok merültek fel. Hogy is mondta renitens tudós? „És mégis mozog a Föld!”
(Az International Herald Tribune alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet