1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] 31[32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 31. hete    Következő hét >>>
NEM VOLT ELÉG…

A Vietnamban operáló amerikai légierő szóvivője közölte, hogy újonnan szabályozták a pilóták szolgálati idejét. Korábban a repülők – persze, ha életben maradtak – száz ellenséges bevetés után hazatérhettek. E száz bevetést általában nyolc–tíz hónap alatt teljesítették. A szolgálati időt most felemelték 12 hónapra. A Pentagon azt szeretné elhitetni, hogy ez technikai okokból történt: „egységesíteni” akarják a Vietnamban a bevetett pilóták szolgálati idejét. A valóság azonban más. Dél-Vietnamban és Észak-Vietnamban oly nagyok az amerikai légierő veszteségei, hogy mind nehezebben tudják őket pótolni, noha az utóbbi időben már tartalékos repülőtiszteket is behívtak vietnami szolgálatra. A harcrutint nélkülöző pilóták azonban csak növelik a veszteségi arányszámot, úgyhogy számolni lehet a szolgálati idő újabb „egységesítésével”.
(A Novoje Vremja alapján)
… ELÉG VOLT

Az amerikai hadügyminisztérium közlése szerint jelentősen csökkent azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik szolgálati idejük letöltése után önként továbbszolgálatra jelentkeznek. A néger továbbszolgálók 1966-os 66,5 százalékos aránya 1967-re a felére, 31,7 százalékra csökkent. A fehérbőrű katonák aránya pedig 20 százalékról 12,6 százalékra. A magyarázat úgy szól, hogy a múltban a négerek (mert a magyarázat csak rájuk terjed ki), továbbszolgálatra jelentkezését annak tulajdonították, hogy otthon nem találnak megfelelően fizetett elhelyezkedést. Az igazság viszont az, hogy most éppoly kevéssé találnak, mint annak előtte. Nem lehetséges, hogy egyszerűen – megelégelték az esztelen öldöklést?
(A New York Herald Tribune alapján)
A PÁRIZSI HOLTPONT

„A Vietnami Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok több mint két hónap óta folyó párizsi megbeszéléseinek mérlege kiábrándító. Mindazok előtt, akik figyelemmel kísérték a tárgyalásokat, nyilvánvaló, hogy a felelősség a holtpontért kizárólag az Egyesült Államokat terheli. Az amerikaiak mindeddig azon erőlködtek, hogy megkerüljék a bombázások megszüntetésének kérdését. De mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkövetkezzék az az időpont, amikor az Egyesült Államok beismeri, hogy tévútra került, s a békés megoldásra vezető tárgyalásokat valóban meg lehessen kezdeni. Észak-Vietnam bombázásának feltétel nélküli beszüntetése ezt lehetővé tenné.”
(L’Humanité)
AMERIKAI TÉPELŐDÉSEK

„Mr. Nixon, Humphrey és McCarthy szenátor kivárásra játszik. A két első mindent elkövet, hogy semmit se csináljon, ami megingathatná a csónakot, mert ez az általuk remélt elnökjelöltségbe kerülhetne. A harmadik jelölt hű önmagához és visszautasít minden alkut, ami önmagában is stratégia. Emellett mindhármuk kampánya híjával volt megrázkódtatásoknak és meglepetéseknek. Azok után, hogy torkig tömték vad ígéretekkel és szónoki orgiákkal, az amerikai nép szünetet akar, képességei és orientációi hűvös leltárát. Összefér ez a magatartás az amerikai választási folklórral? Vagy a felmérhetetlen tényezők hirtelen kitörését okozza az utolsó pillanatban? Ezen tépelődik az amerikai nép egy olyan választás előestéjén, melyhez mérhető a II. világháború óta nem akadt.”
(Le Monde)
AZ IRAKI FORDULATRÓL

„Tíz évvel ezelőtt, mikor Irak véres forradalom színhelye volt, mindenki tudta, miről van szó. Manapság, egy-egy forradalom Bagdadban kisebb méretű és jelentőségű … A forradalom óta eltelt tíz év alatt Iraknak sok kormánya volt. Irak olyan ország, mely jobb sorsot érdemelne. Sok intelligens polgára van, aki tudja, hogy a rossz kormányzás nem természeti törvény. De nagyon valószínűtlen, hogy a kerék legutóbbi fordulata a legcsekélyebb vigaszt hozná neki.”
(The Times)
BARNA ROBOTEMBER

A híres stanfordi (Egyesült Államok) műegyetem végzős gépészmérnök-jelöltjei a zárószigorlatukon sok más közt azt a feladatot kapták, hogy szerkesszenek egy olyan apparátust, mely lépcsőt tud mászni. A legbonyolultabb megoldás ez volt: egy robotember, mely felment a lépcsőn, a lépcsőfordulóban megállt, megfordult, egy kis ágyúval belőtt az egyik tanterembe, horogkeresztes zászló lengetett, eljátszotta a Deutchlandlied-et, végül önmagát a levegőbe röpítette. Halad a világ. Hitlernek mindehhez négy év és 30 millió halott kellett.
(A Zeit alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet