1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] 35[36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 35. hete    Következő hét >>>
AMENNYIBEN …

Saigonban egy amerikai ezredes az egyik sajtókonferencián a következő érdekes kijelentést tette: „Meggyőződésem, hogy mi megnyernénk ezt a háborút Vietnámban, ha a Vietkong a mi oldalunkon harcolna …” Kétségtelen, hogy alaposan megváltoztatná a stratégiai helyzetet.
(A Za Rubezsomból)
VÉDELEM

Hubert Humphrey mostanában – a demokrata konvenciót megelőzően – egyszerre két lovon ült, hiszen mint alelnök forma szerint a kormány második embere, viszont szerette volna mindenáron elhatárolni magát Johnsontól. Az egyik beszédében tudatalattijának ez a hasadása a következő elszólásban nyilvánult meg: „Senki a mi országunkban, aki egészséges gondolkodású, nem akarja a vietnami háborút. És még Johnson elnök sem akarja.” Nem csodálnók, ha ezek után elterjedne Amerikában a szólás-mondás, hogy védjen meg téged a Humphrey…
(Die Weltwoche)
Egy Fehér Házi korifeus így jellemezte Humphrey helyzetét. „Most ugyanabban a helyzetben van, mint Nixon volt 1960-ban. Mindkettő a saját útját akarta járni, de nem tudták, illetve nem tudja a Fehér Házban levő ember árnyéka miatt. Mert ha Humphrey túlságosan eltávolodik a kormányzat politikai vonalától, könnyen kaphat egy nagy pofont Lyndon Johnsontól.”
(U. S. News and World Report)
SZERZŐ

François Duvalier, Haiti hírhedt diktátora, különös vállalkozásba fogott: 200 oldalas életrajzot ír a merénylet áldozatául esett amerikai néger vezetőről, Martin Luther Kingről. A tömeggyilkos fekete bőrű diktátor ezzel alighanem esélyes jelölt „a világ legnagyobb szemtelensége” kitüntető címre.
(Der Spiegel)
A PÜSPÖKÖK IS

A francóista rendőrség újabban – bármily hihetetlen – a diákok és a szerkesztők után már a papokkal is szembe került. Július végén Bilbaóban négy tiszteletest nagy összegű pénzbírságra ítéltek, és hatot be is börtönöztek, amiért nem voltak hajlandók templomukban kifüggeszteni a nemzeti zászlót és hálaadó misét tartani a polgárháborúban aratott francóista győzelem emlékére. A nyugati lapok szerint mintegy hetven különböző egyházi vezető neve szerepel a francóista rendőrség feketelistáján. Legutóbb pedig Madridban a püspökök konferenciája a szakszervezeti szabadságot is követelte, mi több, a sztrájkjogot! Márpedig a francóisták éppen most szigorították meg a terrortörvényeket.
(Novoje Vremja)
HIRDETÉSEK

A düsseldorfi Rheinische Post-ban jelent meg a következő szövegű hirdetés: „Ki segít nekem finanszírozni egy repülőutat Pál pápa számára – Biafrába. Írjon a kiadóba a 89 433-as számra.”
(A Spiegel közlése)
A hírhedt neofasiszta lapban, a Deutsche National-Zeitung und Soldaten-Zeitungban jelent meg ez a hirdetés: „A lovagkereszt tisztje, aki súlyos helyzetben van, átadná ezt a magas kitüntetést egy 100 százalékosan tiszta germánnak. Ár megegyezés szerint.”
MAGNÓN IS

Johnson emlékiratáról legutóbbi számunkban adtunk hírt. A legfrissebb értesülések szerint a texasi egyetemen létesítendő L.B.J.-könyvtár részére magnetofonszalagra veszik a Johnson-kormány történetét. Történészek és újságírók interjúvolták meg sorra a vezető tisztségviselőket. Vigyáznak arra, úgymond, hogy az interjúkészítők „teljesen tárgyilagosak” legyenek. A megnyilatkozásokat még Johnsonnak a Fehér Házból való távozása előtt rögzítik a tekercsekre. Ezt azzal indokolják, hogy addig kell elkészíteni az interjúkat, amíg „frissek az emlékek”.
(A Newsweek alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet