1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] 38[39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 38. hete    Következő hét >>>
AMERIKAI VÁLASZTÁSOK

James Raston cikkéből: „A jelenlegi jelöltek egyike sem ’jó üzlet’, sem Humphrey sem Nixon, vagy McCarthy, vagy Wallace, de sokkal méltatlanabbak is pályáztak már az elnöki tisztre, és a még tudatlanabb és közömbösebb amerikai választók elviselték, sőt dicsőítették őket. Ez a generáció azonban mélyebben lát a tények mögé. Figyeli a választások menetét és észreveszi, hogy valóban tisztességtelen. Látja, hallja Nixont és Humphreyt és nem lelkesedik érte. Figyeli a konvenciók hókusz-pókuszait és ostobának, vulgárisnak találja … Lármás választás folyik az Egyesült Államokban, nem azért, mert kevésbé képviseli a népet, mint a múltban, hanem mert jóval több szavazó teszi észre milyen kevéssé képviseli és ez nem tetszik neki. Tulajdonképpen őrült felfordulást csinálnak a választások miatt, pedig ugyanezzel az erővel meg is változtathatnák.”
(New York Times)
ÖNZETLENEK

Vajon boldogtalan lenne-e Johnson, ha Nixon lenne az elnök? – kérdezte Chicagóban az egyik ismert publicista, M. Childs. S mindjárt válaszolt is magának: „Amennyiben ugyanis republikánus elnök lenne a Fehér Házban, Johnson pártja vezére maradna, hiszen kiderült, hogy nincs demokrata, aki helyébe jöhetne. Szerintem előrelátó demokraták már látják a Johnson–Nixon-tengelyt”. Mindenesetre közvetve ezt támasztják alá Johnson születésnapi kijelentése: „Nem akarok kiállni utódom mellett, nem akarom, hogy én mondjam meg a népnek, mit csináljon, hogy kit szeretnék utódomnak.” Mint ismeretes, az elnök demokrata, és a demokratáknak van egy jelöltjük. De lám LBJ nemcsak az önzetlenségben vetekszik Humphreyval, hanem a szerénységnek is példáját mutatja.
(US News and World Report)
ANARCHIA

Az anarchisták nemzetközi kongresszusa csúnya szakadáshoz vezetett. Ebben a főszerepet a francia diákvezér, Daniel Cohn-Bendit játszotta. Felszólalásában megbélyegezte a kongresszust, hogy „nem tart lépést a modern időkkel”. Cohn-Bendittel együtt a svájci és angol delegátusok is elhagyták a tanácskozást. Cohn-Bendit megbélyegezte az ortodox anarchistákat, „a régi iskola” híveit, akik nem is képviselik a „legéleterősebb” anarchista mozgalmakat. A kongresszus – stílszerűen – a teljes anarchiába süllyedt. Cohn-Bendit pedig Szardíniába ment, „kipiheni” a vita fáradalmait. Vajon mit szólnának a múlt századi anarchisták elpuhult üdülő utóduk láttán?!
TERVEZÉS

A japán kormány nagymértékben emelte a rendőrség költségvetését, és minden módon fokozni kívánja a karhatalom mobilitását az ország hat legnagyobb városában. Evégett különleges páncélozott autókat is vásárolnak. Az Igazságügyminisztérium pedig előrelátóan növeli az ügyészek számát. A hatalmon levő liberális demokrata párt küldöttséget menesztett Nyugat-Európába, tapasztalatcserére, hogyan kell úrrá lenni tömegmegmozdulásokon. Mint a Jomuri című lap megírta, e lázas előkészületek oka: 1970-ben jár le a japán-amerikai biztonsági szerződés, amelynek megszüntetéséért már számos tömegmegmozdulás zajlott le. Feltehetőleg minden eddiginél nagyobb tüntetések várhatók jövőre. Nem árt tehát előkészülni: közismert, hogy a tervezés iránti igény világszerte növekszik.
(Novoja Vremja)
SZENT PÉTER ÖRÖKÖSEI

„A sokat jósolt ’forradalom’ a latin-amerikai egyházakban megkezdődött. A vitából szabályos harc kerekedett ki. És az egészben a legjobb az, hogy ennek az új szakasznak a katalizátora éppen VI. Pál pápa volt, az első katolikus egyházfő, aki Latin-Amerika földjére tette lábát. Mert bogotai látogatásával nagy lökést adott a konzervatívok és a latin-amerikai szegények problémáit felmérő progresszívek küzdelmének … Ennek a ’forradalomnak’ egyik része az engedelmesség válsága. Ennek az Osservatore Romano is kénytelen volt figyelmet szentelni, emlékeztetve a hívőket, hogy az egyház nem volt és nem is lehet demokratikus, annak az autoritásnak a folytán, amely Szent Péter örököseire van ruházva. Csakhogy a latin-amerikai papok növekvő száma akarja megváltoztatni ezt a tradíciót.”
(Economist)
FEJLŐDÉS

Az amerikai bűnözésről publikált évi összesített adatokat augusztus végén az FBI; nem tudni, mi okból – vajon a választások miatt? – a szokásosnál egy hónappal későbben adta le. A jelentésből kitűnik, hogy a komolyabb bűncselekményekben 1967-ben 16 százalékos fejlődés mutatkozott 1966-hoz képest. A nemi erőszak 7 százalékkal, a gyilkosságok 15 százalékkal, a rablások 28 százalékkal növekedtek. A fegyvervásárlási vitához adalék: a gyilkosságok 63 százalékában, a rablásoknak ugyancsak 63 százalékában használtak lőfegyvert. Van azonban valami, ami nem fejlődik: a kinyomozott esetek száma 8 százalékkal csökkent … Mint az FBI közli, tavaly 5 bűnesetből csak egyet tudtak kinyomozni.
(Time)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet