1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] 39[40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 39. hete    Következő hét >>>
SZAKÉRTŐK

Az amerikai városi lázadások ellenszereként a híres vagy inkább hírhedt Fort Bragg-i kiképző támaszpontok speciális egységeket képeznek ki lázas ütemben. Az egységeket légi úton nagy gyorsasággal szállíthatják a tett színhelyére. Szigorú mércét alkalmaztak a legények kiválogatásánál: Vietnamban járt „szakértőket” verbuváltak.
(U. S. News and World Riport)
A dél-vietnami kormány különleges egységeket vetett be már korábban avégett, hogy „tisztogató munkát” végezzenek némileg hasonlatos eszközökkel, mint a partizánok. E munka mibenlétéről megtudtuk, hogy az egyik módszer az állítólagos partizán vezetők foglyul ejtése. Most derült ki Saigonban, hogy a különleges csoport kellő eredmény hiányában maga „gyártott” foglyokat: ártatlan embereket hurcoltak el és kínoztak meg és így szerezték meg a kitűzött díjakat.
(Time)
LESZERELÉS

Mexikóban hír szerint szépen terjed a leszerelési kampány. Újabb és újabb államokban szolgáltatják be a lakosok a náluk levő töméntelen kézifegyvert. Csak egyedül Veracruz államban majd százezer lőfegyvert szolgáltattak be. A hatósági épületek előtt néhol halomban állnak a lőfegyverek. Szép lenne ezt már világszerte látni.
(Za Rubezsom)
LÉPÉSTARTÁS

Malawi afrikai állam közismerten az egyedüli volt, amely távol maradt a közelmúltban tartott afrikai csúcsértekezletről. Az ország vezetője, dr. K. Banda ellentétben a többi afrikai országgal, kapcsolatokat tart fenn a fajüldöző Dél-Afrikával. Amikor egy hírlapíró megkérdezte tőle, miért nem tart lépést az afrikai társállamokkal, Banda elnök ingerülten kijelentette: éppen ellenkezőleg. Én lépést tartok, de a többiek nem tartják a lépést … Mintha a régi viccet hallanánk az egyszeri katonáról.
(Novoje Vremja)
TEÓRIÁK

„E pillanatban annyi elmélet van arról, hogy mit akarnak a dél-vietnami partizánok, ahány amerikai kisebb-nagyobb parancsnokság van Vietnamban. A legérdekesebb az, hogy az egyes parancsnokságok képviselői mindannyiszor holtbiztosak abban, hogy kiszámították az ellenfél szándékát.”
A saigoni kormány úgy véli, hogy annyi sikertelen kísérlet után le tud számolni a hírhedten nagy korrupcióval. Huong miniszterelnököt az sem zavarja, hogy ezt eddig még valamennyi elődje biztosra ígérte, s hogy az elődök ígéreteiből mi valósult meg, arra néhány friss példa: az idei első félévben csak a rendőrség által felfedezett, ellopott áru az amerikai raktárokon, értékében meghaladja a másfél millió dollárt. (Persze, a valóságos lopás ennek többszöröse.) A korrupció másik szép példája az útlevél „taksája”; különösen egy katonaköteles korban levő fiatalembernek, illetve szüleinek kell mélyen a zsebükbe nyúlnia: egy gazdag saigoni család 30 ezer dollárt fizetett az útlevélért, amellyel a csemete a biztonságos Franciaországba távozott. Alighanem van összefüggés az eltulajdonított amerikai áru és az „eltulajdonított” fiatalember 30 ezer dollárja között.
(A Newsweek alapján)
ÁLDÁS

Az alabamai fajüldöző elnökjelölt, Wallace hír szerint nagyon meglepődött azon, hogyan ömlik kasszájába a pénz. Egy embere kijelentette: „Rövid idővel ezelőtt nagyon pesszimisták voltunk, hogy vajon sikerül-e elég pénzt kapnunk választási célokra. A legfrissebb események azonban felettébb optimistává tesznek bennünket.”
(U. S. News and World Report)
MAGYARÁZAT

Russel Baker tollából jelent meg az elképzelt esti beszélgetés egy amerikai apa és kisfia között. „Mesélj valamit a választásokról, papa!” „No, fiacskám, három jelölt van, mondjuk Dick, Hubie és George, és a felett a nagy téma felett vitáznak, amitől egész országunk jövője függ.” „És mi ez a nagy kérdés?” „Például a vietnami háború, az jelenleg igen nagy téma.” „Milyen álláspontot képvisel a vietnami háborúról Dick?” „Dick, édes fiam, tisztességes békét akar.” „És mit akar Hubie?” „Hubie, fiacskám, tisztességes békét akar.” „És mi van George-dzsal?” „George ugyancsak tisztességes békét akar.” „Papa, mi az, hogy tisztességes?” „Nézd, fiam, hogy mi a tisztesség, az attól függ, milyen békét kívánsz. Ha például a háborút meg akarod nyerni, akkor a tisztességes béke alatt a másik oldal kapitulációját kell érteni.” „Ha ez így van, akkor miért nem dobnak fel egy pénzdarabot, hogy eldöntsék, ki legyen az elnök, papa?” „Ez nem lenne demokratikus, fiacskám, mert ez megfosztaná a népet attól a jogától, hogy nagy kérdésekben maga döntsön.”
(International Herald Tribune)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet