1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükör



Hírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] 40[41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 40. hete    Következő hét >>>
TÖMEG

Art Buchwald, a világhírű publicista írja az idei amerikai választási kampányról: „Mostanában megint elsőrendű kérdés a tömegszámlálás. Hogy egy jelölt érkezésekor valahol mennyien gyűlnek egybe, a stratégák szerint minden választási jóslás alapja. Barátom, a nagy tömegszámláló kijelentette: – Tömegszempontból az idei választás legalább olyan érdekes, mint bármelyik korábban, – Miért? – Hozzá kell ugyanis tenned egy tényezőt, ami korábban hiányzott. Régebben úgy számolták, hogy a tömeg a jelölt bevonulásakor az ő híveiből áll. Az idén viszont azt tapasztalod, hogy nagyobb tömeg megy ki az utcára tüntetni a jelölt ellen, mint meghallgatni őt…”
(International Herald Tribune)
HAJLAM

Konrad Adenauerról emlékezik meg egy Londonban most publikált diplomáciai levél. Az 1921-ben kelt levélben a britek egykori kölni megbízottja arról tájékoztat, hogy az egykori kölni polgármester, Adenauer „diktatórikus kormányra törekszik, élén önmagával, mint diktátorral”. A levél szerint Dr. Adenauernak „e hajlama erre nyilván ön előtt is ismert, és meg kell mondani, hogy a helyzet valóban úgy alakul, hogy szükség lesz egy diktatórikus kormányra”. Mr. Piggott a levelét azután írta, hogy tárgyalt Adenuerral, aki éppen akkor utasította vissza a kancellárságot, a „kellő feltételek hiánya” okán. Mint ismeretes, amikorra a „feltételek megértek” Adenauert megelőzték. Persze, nem egyszer s mindenkorra.
(A Reuters híre alapján)
Egy dohányzásellenes filmet készítettek az amerikai tévések, és kiderült, hogy éppen az utolsó pillanatban. Az történt ugyanis, hogy az egyperces okító reklámfilm főszereplője, William Talman, az ottani Perry Mason tv-drámák kedvelt hőse, a forgatás végén elhunyt – tüdőrákban. Az 53 évet élt színész naponta három csomag cigarettát szívott. Az okító filmet az amerikai Rákellenes Társaság finanszírozta.
(International Herald Tribune)
A saigoni nagy korrupcióellenes kampány felettébb vontatottan halad. Azt ugyan „leleplezték”, hogy széles körű divat az eltűnt és meghalt állami emberek további javadalmazása, a legszebb gogol-i elmélet alapján. Csakhogy a korrupcióellenes kampány máris egy újabb megvesztegetési lehetőséget teremtett: a vizsgáló hivatalnokok jó pénzzé teszik a vizsgálati eredményeket … Ha úgy tetszik, ez a korrupció a négyzeten. S teheti mindenki vígan, mert „káderhiány” van Saigonban: ha ugyanis a szigorú tisztogatás alapján menesztenék az apparátus egy részét, egyszerűen nem lenne kivel pótolni. Mert holt lelkeknek csak fizetést lehet adni, aktákat nem.
(Novoje Vremja)
BEFEKTETÉS

A szeptember 29-i alsószászországi községi választások előtt minden eddiginél aktívabbak voltak a neonácik. Feltűnő volt, hogy ezúttal a korábbinál jóval nagyobb pénz állt rendelkezésükre a választási költségekre. Sok barátunk van a Ruhr-vidéken – mondta lakonikusan von Thadden pártvezér. A helyzet az, hogy a nagy iparvállalkozók titokban komoly összegeket adnak az NPD-nek, csakúgy, mint egykor elődeik Hitlernek. Ezt azzal magyarázzák, hogy be kell biztosítaniuk magukat a jövőre…
(Daily Express)
BÍRSÁG

Az amerikai szegények washingtoni táborozása a nyáron nagy visszhangot váltott ki, a kongresszus azonban füle botját sem mozgatta. Most viszont megtudtuk, hogy a Feltámadás város -, ahogy Abernathyék sátortáborukat elnevezték – mégiscsak megmozgatta az amerikai államapparátust. A nemzeti parkvédő bizottság (!) mintegy 72 ezer dollárt akar bevasalni a tábor szervezőin, a táborozás okozta „károk” miatt. A számlán még olyasmi is szerepel, mint „a sár kihordása a park területéről.” Ne mondják a szegények, hogy senki sem törődik velük.
(Za Rubezsom)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet