1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] 41[42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 41. hete    Következő hét >>>
BÁRKI

„Humphreynak még van egy kis esélye: a legtöbb ember számára Nixon már unos-untig ismert politikai figura, sehol sincs iránta semmi, ami lelkesedésnek mondható. Minden attól függ, tud-e valamit tenni Humphrey, hogy a maga javára aknázza ki a közhangulatot, melynek lényege, hogy „bárki csak Johnson ne!”
(Neue Zürcher Zeitung)
„Lisszabonban mondta egy befolyásos ember, Salazar közvetlen környezetéből: - Nem számít, hogy kit választ Thomas elnök Salazar posztjára. Olyan a helyzet, hogy jelenleg jelölheti a legostobábbat is és mi mindannyian – a hadsereg, a politikai vezetők és az üzletemberek – egyetlen ellenvetés nélkül támogatni fogjuk”.
(International Herald Tribune)
AUTÓK ÉS OLIMPIA

Mexikóvárosban még az utolsó pillanatokban is lázasan próbálják megoldani az olimpiai játékok alighanem legnagyobb nehézségét: a közlekedés gondjait. Noha pánikszerű gyorsasággal építettek különleges utakat, átszelve a várost, joggal fél mindenki a kaotikussá váló közlekedéstől, amint megérkeznek a turisták tízezrei, elsősorban az Egyesült Államokból. Csak a rendkívüli kényszerszabályok bevezetésében reménykedhetnek, bár az olimpiai bizottság egyik tagja, Natonson a napokban kijelentette lapunknak, hogy „én már nem is tudok az olimpiára gondolni, csak a közlekedésre.”
(A mexikói Sempre-ből)
LEGBARNÁBB

A szövetségi köztársaság legbarnább községe Dörtingen, ez a szerencsére (?) kis falu. A legbarnább címet azzal nyerte el, hogy itt szerezték a nemzeti demokraták a legnagyobb szavazati arányt: 55 százalékot! Ez az első hely, ahol a neonáciknak már többségük van, eleddig. De a választási fogás, amely az 55 százalékot szülte, felettébb figyelemre méltó: „meglovagolták a parasztok elégedetlenségét az árak és elhelyezési lehetőségek romlása miatt. Márpedig sok falu van még az NSZK-ban… Ezzel a vesszőparipával került be Dörtingen szavazataival a baden-württembergi helyi parlamentbe, bizonyos Valentin Götz. Akinek másik szavajárása, persze baráti körben, hogy „sajnos, nem rajtam múlott Hitler alatt a zsidókérdés megoldása, s így túl keveset küldtek a gázba. És ha volna most egy géppisztolyom, bemennék Frankfurtba és lesoroznám az Auschwitz-per bíráit.”
(Quick)
BOMBA

„A francia hidrogénbomba katonai célokra való felhasználása még hosszú idő kérdése. Felrobbantásának azonban bizonyos szimbolikus jelentősége van. De Gaulle számára az egész „force de froppe” nem annyira katonai, mint inkább politikai eszközként szolgál arra, hogy bebizonyíthassa, miszerint Franciaország a világhatalmak között szabad nemzet, a világ ’békehatalma’. Megfigyelők azonban utalnak arra, hogy az atomhaderő az olyan kis atomhatalmaknak, mint Franciaország és Anglia, legalábbis eddig egyetlen esetben sem adott nagyobb politikai mozgékonyságot, egyetlen esetben sem akadályozta meg a világnak De Gaulle által elítélt „két tömbbe oszlását.”
(Frankfurter Rundschau)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet