1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] 42[43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 42. hete    Következő hét >>>
KOZMETIKA

Humphrey a választó-fogás érdekében mostanában fiatalos külsőt ölt. 1964-ben, amikor alelnök lett, a halántékánál már őszült. Az idei választási kampányban a négy gyerekes apa sötét hajjal jelent meg. Humphrey egyik jelszava: fiatalemberekre a politikában még soha sem volt olyan szükség, mint 1968-ban.
(Der Spiegel)
BIZTOSÍTÁS

Több nyugat-németországi város a legutóbbi időben elhatározta, hogy nem ad bérbe helyiségeket az NPD (a neofasiszta párt) gyűlési céljára. Bonn rendelkezésre bocsátotta a Beethoven-termet. Mindenesetre a párt elnökének Thaddennek bizonyos feltételeket kellett teljesítenie a búsás terembéren kívül: a többi között 200 000 márkás biztosítást kötni esetleges ellentüntetések okozta károk esetére.
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)
DEZERTŐRÖK

Két 21 éves nyugatnémet katona, Thomas Bauer és Franz Grünauer Svájcba dezertált. Autójuk csomagtartójában magukkal vitték gyakorló öltözéküket, kimenőruhájukat és két NATO-géppisztolyt. Újságíróknak elmondták, hogy elhatározásuk oka egyrészt a szükségállapot-törvény ellenzőivel érzett szolidaritásuk, másrészt a Bundeshwerben dívó rossz bánásmód.
(Neue Zürcher Zeitung)
ROMANISZTAN

Párizsban él a Vajdák III. Vajdája. „Királyságunkat, mint Romanisztan demokratikus királyságot Szomália, kelet-afrikai köztársaság határain fogjuk megalakítani.” Szomália lakosságának 35 százalékát már most a cigányok alkotják. Geológusaik talajvizsgálatokat végeznek, hogy feltárják a nyersanyagkészleteket. „Követeljük az Egyesült Nemzetek Szervezetétől, hogy a cigányokat ismerjék el, mint nemzetet!” A Vajdák III. Vajdájának még nincs királysága, de már vannak alattvalói, méghozzá 45 millió, akik 45 országban élnek és 14 fejedelemségben (igaz, hogy terület nélkül). Ezek a fejedelemségek világközösséget alkotnak, amelynek elnöke a király. Ez év márciusában a Vajdák III. Vajdája kinevezte a cigánykormányt, amelynek székhelye Párizsban és Genfben van. A kormány 9 miniszterből áll, akik között még nemzetvédelmi miniszter is van. Jelenleg az utóbbi miniszternek az az egyedüli feladata, hogy behajtsa a háborúval kapcsolatos kártalanítási összegeket a nyugatnémet kormánytól.
(Trud)
EXPRESSZEK

Az Észak-atlanti tömb katonai és politikai vezetői az utóbbi időben fokozott figyelmet szentelnek az északi szárnynak. Mint ismeretes, Norvégia nem engedi meg, hogy területén béke idején külföldi csapatok állomásozzanak. Norvégia területe azonban olyan szállodához hasonlítható, ahol a külföldiek nem laknak állandóan, de amelynek lakosztályait javarészt mégis olyan egyenruhás szállóvendégek töltik meg, akik „kosztot és kvártélyt” kapnak itt. Ami a Bundeswehrt illeti, Norvégiában külön tartalék kórházakat és raktárakat építenek számára. Valóban, Norvégiában gyakran tartanak különböző hadgyakorlatokat külföldi csapatok részvételével. Az utóbbi időszakban megtartott legnagyobb szabású hadgyakorlatok között említhetjük meg az 1966. évi „Hidegháború” valamint az „Expressz” típusba tartozó hadgyakorlatok sorozatát. A norvég néppel nem ilyen viszonyra gondoltak a szovjet katonák, akik 1944 októberében Kirkenes norvég várost és Finnmark tartományt a fasiszta iga alól felszabadították.
(Novoje Vremja)
MEXIKÓ

„Íme, Mexikóváros, amelyet egyetlen turista sem ismer” – gúnyolódott útikísérőm. A munkás külvárosokban kicsiny, kétemeletes faházak. Az ajtókon hat, hét, sőt néha nyolc névtáblát is látni. A legtöbb lakó kénytelen egy helyiséggel megelégedni, pedig a mexikóiaknak sok gyermekük van. Akinek ötnél kevesebb van, azt lustának nevezik. Ez képezi az ország legnagyobb problémáját. Mexikó 3,7 százalékos évi szaporodási rátájával nemzetközi viszonylatban is az élen áll. Nem lehet azonban minden évben egymillió új munkahelyet teremteni és 300 000 új lakást építeni. Annak ellenére, hogy már nemzetközi agrártudósok részéről is érkeztek többször figyelmeztetések, Mexikóban nem tudták magukat elhatározni arra, hogy javaslatot tegyenek a népességrobbanás korlátozására. Egy dologra azonban a mexikóiak különösen büszkék. Az országnak jóval több (néhány százezer) tanítója van, mint katonája (hatezer). A kultuszminiszternek négyszer olyan nagy a költségvetése, mint hadügyminiszter kollégájának. A cél az, hogy a jövőben egyetlen írástudatlan ember se legyen. Ma még 16 százalék az analfabéta.
(Vorwäris, Bonn)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet