1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] 43[44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 43. hete    Következő hét >>>
SONDERKOMMANDO

A hírhedt SS-alakulatok között volt a Sonderkommando 1005. Ennek az volt a feladata, hogy visszavonuláskor kiássa (Enterdung) a nácik által kivégzettek tömegsírjait és elégesse a maradványokat. A Babij Jar-i kivégzések nyomait eltüntető csoport most a stuttgarti bíróság elé kerül. A parancsnok Hans Sohns, SS-Strurmbannführer volt (a háború után egy stuttgarti elektromos cég raktárosa), tagjai Fritz Kirstein SS-Sturmscharführer (jelenleg: úri szabó), Ernst Helfgott Hauptsturmführer, 1945 után düsseldorfi detektívfőnök és Fritz Zietlow, szintén Hauptsturmführer, aki a telefonkönyvben újságszerkesztőként szerepel. De ez csak leplezés. A valóságban Zietlow a második világháború után is bizalmas dolgokkal foglalkozik, mint egy állami hírszerzőszolgálat alkalmazottja.
(Der Spiegel)
KÜLÖNBSÉG

Egy levélből: „Férjem jelenleg büntetőintézetben van, mint politikai elitélt (nyolc hónap). A vád az volt, hogy az illegális kommunista párt kiadványait terjesztette. Ezek a kiadványok az egyik nagy vegyi üzemben láttak napvilágot, s általában a béke, a demokrácia, a megértés kérdéseivel foglalkoztak, továbbá a munkakörülményekkel kapcsolatban közöltek állásfoglalást. A Német Szövetségi Köztársaság törvényei szerint lehetőség van arra, hogy az elitéltek büntetésének egy részét feltételesen elengedjék. Ezt azonban a valóságban csak közbűntényeseknél alkalmazzák. A legutóbbi időben már meghonosodott, hogy a kedvezményt a kormánypolitika ellenzői nem kaphatják meg. Így történt férjem esetében is, kérését elutasították. Ez a tény azért is felháborító, mert, mint ismeretes, háborús bűnösök és koncentrációs táborok egykori vezetői, akiknek a lelkiismeretét sok ezer emberélet terheli, egészségügyi okokból szabadulnak ki, vagy büntetésük egészen csekély részének letöltése után megkegyelmeznek nekik.”
(Die Zeit)
KAPTAFA

A jelöltből csöpög az önbizalom, munkatársai agresszívan bizakodnak, s a mintegy száz újságíró belenyugodva a dolgokba, bízik a győzelmében. Az újságírókat, akik végigkísérik Nixont az országban, csupán az aggasztja, hogy miután az elnökjelölt szüntelenül régi frázisokat pufogtat, nehezen tudják majd megkülönböztetni a tényeket a fantázia szüleményeitől. A probléma az, hogy Nixon a múlt hónap óta, amióta jelölték, nap mint nap ugyanazt a beszédet mondja el. Akárcsak egy táncdalénekes, aki ugyanazokat a gesztusokat alkalmazza, mint utolsó nagy sikerű slágerénél, Nixon is arra a megállapításra jutott, megtalálta a győzelmet biztosító formulát. Úgy döntött: akkor tarthatja meg híveit, ha nem zavarja meg őket új elgondolásokkal...
(The Times)
ROSSZMÁJÚSÁG

Csupán egyetlen sportszakszövetség helyezkedett szembe a női sportolók nemének az ellenőrzésével – közölték jól tájékozott körök Mexikóban. Az úszószövetség volt az, amely kifogásolta a női versenyzők ellenőrzését. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a legutóbbi téli olimpiai játékokon, a franciaországi Grenoble-ban 50 női résztvevőt ellenőriztetett a 200-ból. A női sportolók nemét első ízben két évvel ezelőtt ellenőrizték a brit nemzetközösségi játékokon. Igaz, hogy az ellenőrzés teljes mértékben titkos, de amint valamelyik női sportoló bármi okból visszavonul a versenyzéstől, rögtön felteszik a kérdést: „Elbukott az ellenőrzésen?”
(AP)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet