1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] 45[46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 45. hete    Következő hét >>>
IRAM

Caetano, Salazar utóda az eddigi diktátor legközelebbi környezetéből való és ragyogóak a kapcsolatai az üzleti életben. Mindemellett kijelölését azzal magyarázhatjuk, hogy a hadsereg, az egyház és a vezető üzletemberek megbíztak benne, hogy tökéletesen meg tudja valósítani a Salazar nélküli salazarizmust. Caetano ugyan mondani fogja majd, hogy ő „rugalmasabb”, de kétségtelen, hogy az új kormányfő a maga merev szélsőjobboldali nézeteivel a XX. századba fogja vezetni Portugáliát, ám a lehető „legmegfontoltabb” sebességgel…
(Newsweek)
JELSZÓ

A francia baloldal jelenlegi megosztottságában nagyon jól jön, ha van egy ember, aki dolgozik a baloldal javára: ez pedig nem más, mint De Gaulle. Az elnök a „részesedés” ósdi és elfáradt jelszavának, a „kapitalizmus és kommunizmus közötti harmadik útnak” a felelevenítésével legalább meggyőzi a franciákat, akik komolyabb változásokat várnak, hogy nem várhatnak sokat – a nagyapáik politikájától.
(Economist)
100 SZÁZALÉK

Smith, a rhodésiai miniszterelnök legutóbbi gibraltári találkozójukon ekként érvelt brit tárgyalópartnerének, Wilsonnak: - Nem adhatom fel álláspontomat egyetlen lényeges kérdésben sem, mert abban az esetben szemben találnám magamat a rhodésiaiak száz százalékával. – A hatásos érvelés gyengéje a rhodéziaiak 100 százalékának emlegetése, mert az embernek tüstént eszébe jut, hogy Rhodésia négymilliós lakosságából alig 220 ezer a fehér, vagyis mindössze 5 százalék. Persze, a Smith-rezsimnek közismerten a legfőbb hibája, hogy rosszul számol.
(Time)
HARMONIA

A perui államcsíny nyomán legalább szerencsésen megoldódtak a kormányon belüli ellentétek: a katonai junta egyetlen civilt sem engedett be a kabinetbe. Ezzel szemben megtalálható benne kilenc tábornok, egy vezérőrnagy, két ellentengernagy, és persze az államfő is generális. Vagyis az egyszerű alárendeltségi viszony biztosítja a kormányon belüli tökéletes harmóniát.
(Za Rubezsom)
HADITECHNIKA

A muszkoti szultanátusban végre nyugodtan lehet aludni. Az alvásprobléma nemcsak a legmagasabb körökben váltott ki heves vitákat, hanem a lakosság megmozdulásával fenyegetett. Mindennek az oka a hadfelszerelésben keresendő. Nemrég ugyanis a szultán vezérkara úgy döntött, hogy a drága külföldi hadfelszerelés, tankok és miegymás helyett 650 elefántot használ nehézfegyverzetként. Az élő nehézfegyverzet kitűnően bevált volna, ha a palota környékén összpontosított állatok nem trombitálnak. Ám ezt tették, s hozzá kitartóan, miáltal a muszkott székvárosban lehetetlenné vált az alvás. Már-már a stratégia összeomlása fenyegetett, mígnem egy brit katonai lódoktor három hét alatt megoperálta az elefántokat, eltávolítva a hangszálaikat. Ezt nevezhetik leszerelésnek.
(Schweitzer Illustrierte)
TANULJON HALLGATNI!

Több mint 500 ezer üzletember vett részt a legutóbbi négy évben egy tanfolyamon, melyen megtanítják a – hallgatást. Meglepő? Nem annyira, ha arra gondolunk, hogy mennyire képtelenek vagyunk odafigyelve hallgatni, márpedig ez kiváltképpen alapvető lenne az üzleti életben. Próbáljuk meg a legegyszerűbb felsorolásokat megismételni úgy, hogy egy szót vagy számot megváltoztatunk, s a legtöbb ember teljesen zavarba jön, hogy mit hagytunk el a két hasonló felsorolásból. Öt oka is van annak, hogy nem tudunk jól hallgatni:
1. A gondolataink 4–10-szer gyorsabbak mint mások beszéde ezért vagyunk a beszélgetésben türelmetlenek, és csak bizonyos szavakat jegyzünk meg.
2. Azt hisszük, előre tudjuk a másik mondanivalóját.
3. Nézzük őt és nem hallgatjuk; gondoljunk csak a bemutatkozásokra, a meg nem figyelt nevekre…
4. Közben másra is figyelünk (újság, rádió stb.)
5. Az érzéseink is gátolnak a hallgatásban: ha a mienkével ellentétes nézetet hallunk, már csak azért is „kikapcsolunk”, nehogy „károsodjon” a bizonyosnak hitt saját véleményünk…
(A tokiói Mainicsi-ból)
LEVELEZÉS

Tokióban van egy különös bolt, melyet a japán katonai hírszerzés egy volt ezredese vezet. Az ezredes valóban sajtos szolgálatot biztosít „vevőinek”; leveleket ír helyettük, legfőképpen szerelmes leveleket. Kivált nagy forgalmat bonyolít le az amerikai katonák számára. És nem is csak szerelmes leveleket ír nevükben a japán lányoknak, hanem teljesíti a katonák fiúi kötelességét is, amennyiben levelez a – mamákkal. Feltehetőleg az Amerikában élő mamák még örülnek is csemetéik melegszívű leveleinek.
(Time)
MODELL

II. Erzsébet brit uralkodó hír szerint vállalkozott arra, hogy modellt üljön egy portréhoz. A királynőt utoljára 13 éve festették le, de akkor nem egyedül volt a képen. Mindenesetre izgatottan várjuk az eredményt, emlékezve arra, hogy nem is olyan könnyű manapság a portréfestők dolga, hiszen az amerikai elnök egyiküket szabályosan kihajította a Fehér Házból. Persze, a Buckingham-palotában alighanem mások is a viszonyok.
(International Herald Tribune)
JÁTÉK

Egy bostoni hírlapíró, magát „kisebb magánhadsereg szervezőjének” minősítve bement egy New York-i üzletbe és megrendelt „megbízójának” nagy tömegű különféle kézifegyvert. A pontos üzlet természetesen leszállította az árut a megrendelőnek – a riporter másfél éves kisfiának. Mert mondani sem kell, hogy semmiféle szabály nem készteti az üzletet arra, hogy utánanézzen ki a vásárló. Vagyis még játékszernek is megvehető…
(Christian Science Monitor)
ISTENBEN

Franco tábornok körülbelül annyira mozgékony, amennyire az ő korában bárki, de – környezete szerint – szelleme veszített élénkségéből, és egyre inkább Isten felé fordul. Miből következően a spanyolok is csak Istenre számíthatnak; mint Brecht mondaná: hát már ilyen rosszul állunk, hogy csak Istenben bízhatunk?!
(Economist)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet