1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] 46[47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 46. hete    Következő hét >>>
A HUMORISTA SZAVAZATA

Art Buchwald, a híres amerikai humorista írta még a szavazás napja előtt, kitűnően tapintva rá a választások fonákságára: Ahogy közeledünk a választások napjához, oly mértékben válik egyre világosabbá, hogy az amerikaiak többsége nem annyira a három elnökjelölt valamelyikére, hanem hármójuk közül valamelyik ellen szavaz. Egy barátom ezt el is nevezte negatív szavazásnak. Mert, ha az emberek legtöbbje nem is tudja, hogy ki mellett áll, azzal teljesen tisztában van, hogy kinek a megválasztását ellenzi. Így fordul elő, hogy a Nixon emberei azt állítják: minden Wallace-ra leadott szavazat Humphrey melletti állásfoglalás. Humphrey munkatársai szerint a Nixonra adott szavazat lényegében Wallace-ra adott szavazat és Wallace emberei pedig úgy állítják be, hogy aki Humphreyra szavaz, az anarchia mellett száll síkra. Barátom szerint ez bonyolult, s ezért a legegyszerűbb az lenne ha hagynák, hogy az emberek konkrétan az illető ellen szavazzanak. A szavazatok megszámlálása után az a jelölt lenne az Egyesült Államok elnöke, aki a legkevesebb szavazatot kapta.
(International Herald Tribune)
GENGSZTEREK, FIGYELEM!

Az amerikai kincstár felszólított mindenkit, akinek regisztrálatlan automata fegyvere, géppuskája van. Ezek vagy egyéb „gengszter típusú” harci eszközök birtokosai pedig komolyan veszik a felhívást, nyilván egy-egy bűnügyi múzeum arcképcsarnoka fog sorba állni a megfelelő hivatalokban.
(Washington Post)
SZEGÉNY GAZDAGOK

Angliában mindössze 170 britről mutatták ki, hogy a milliomosok klubjába tartozik. Ugyancsak meglepően kevés a hivatalosan gazdagnak minősülő emberek száma, mindössze 7 300 olyan egyén van, aki évi 20 ezer font jövedelem után – adózik. Mert mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le a brit gazdaságok meglepő elszegényedéséről, emlékeznünk kell arra, hogy a gazdagok e szerény számát az adólisták alapján állapították meg. Így aztán, ha nem volnának például örökösödési perek, az ember még képes lenne elhinni a kincstárnak, hogy a milliomosok ritka fajtája kiveszőben van.
(Novoje Vremja)
MRS. ONASSIS

Jacqueline Kennedy kétségtelenül legszebb álmainak megfelelő királynő lesz Skorpios szigetén: a magánbirodalom több mint 200 szolgáló fogja körbevenni. Egyszer, még régebben megkérdezték tőle, hogy hol és melyik korban szeretne élni és akkor ő a XVIII. századi Franciaországot említette. Mindenesetre alighanem Onassis e külön világa áll jelenleg a legközelebb XV. Lajos birodalmához.
(Time)
Az amerikai hadsereg szóvivője közölte, hogy a volt Mrs. Kennedy elvesztette jogát, hogy az Arlingtoni Nemzeti Temetőbe temessék, meggyilkolt elnök férje mellé. Mrs. Onassis ugyanis korábban rögzítette végakaratában, hogy John Kennedy mellett szeretne nyugodni.
(AP)
KÖVETKEZETESSÉG

Amikor az obskurus ezredesek 18 hónappal ezelőtt megszerezték a hatalmat Athénban, az USA azt tette, amit mindannyiszor, ha katonák megdöntenek egy legálisan választott kormányt: megszüntette a katonai segítséget. A múlt héten viszont Washington felújította a haditámogatást, amint az mindannyiszor megtörténik, ha az illető katonai rezsim némileg is tartósnak bizonyul, vagyis túléli az első hónapokat. Mint Chifford hadügyminiszter mondta: „A NATO-kötelezettségeink sokkalta fontosabbak, mint az, hogy milyen kormányuk van a görögöknek és hogy arról mit gondolunk.” És természetesen az sem érdekes, hogy a görögök mit gondolnak.
(Newsweek)
MEGOLDÁS

Dél-Afrikában egy kitűnő szerző most megjelent munkájában váratlanul megoldást talált arra a nagy kérdésre, hogyan lehetne emelni a lakosság életszínvonalát. (A lakosság nagy része, mint ismeretes, afrikai, és mintegy tíz százaléka a fehér.) A szerző a dél-afrikai faji hivatal igazgatója, tehát illetékes. Felfedezésének lényege: „Az egyetlen mód, amellyel emelni lehetne Dél-Afrikában valamennyi faj életszínvonalát, az a fehérek körében a születések számának növelése és az afrikaiak családjában a szigorú születés-korlátozás.”
(Za Rubezsom)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet