1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] 49[50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 49. hete    Következő hét >>>
KÖSZÖNTŐ

De Gaulle francia elnököt üdvözölte péntek este a brit televízió, a BBC, s miután eljátszották a „Boldog születésnapot” című, szokásos angol dalt, a kommentátor a frankválság kellős közepén, De Gaulle-t méltatva, meglepő megérzéssel közölte: „De Gaulle elnök, aki ma 78 éves, még mindig erős, és nem lesz leértékelve”. Mint ismeretes, De Gaulle is így gondolkodott, amikor elutasította a frank devalvációját.
(International Herald Tribune)
DOKTRÍNA-VÁLSÁG

A Vatikánban bejelentették, hogy vezető teológusok bizottságát szervezik, tekintve azt az egyre súlyosbodó doktrína-válságot, amely a katolikus egyház keretében dúl. Nem titok, hogy maga VI. Pál pápa áll a viták középpontjában, bizonyos megfogalmazásaiért, illetve azért, mert késlekedik állást foglalni néhány égető teológiai kérdésben. Amint egy bennfentes közölte: könnyen lehetséges, hogy a püspökök „komolyan megszorongatják” a pápát.
(A UPI alapján)
GESZTUS

Kiesinger nyugatnémet kancellár jelentette ki kereszténydemokrata körben: „Milyen szívesen is vezetném önöket, zászlóval a kezemben, a csatába! De sajnos ez nem megy”. A kereszténydemokraták most tanakodhatnak, hogy vajon a csata fogalmán mit értett a kancellár. Netán a jövő évi választásokat? Vagy talán Kiesinger úgy értette, hogy a hősi rohamhoz inkább a lobogó hiányzik?
(Die Zeit)
SZOBA

Nixon megígérte alelnökének, Agnew-nak, hogy rendkívül szoros együttműködésre törekszik vele, vagyis mellőzi az alelnökök mellőzésének ismert hagyományát. Mi több, az alelnök –, akiről a rosszmájúak szerint a Miami Beach-i republikánus konvención még Nixon maga sem tudta, ki az –, ígéretet kapott egy megfelelő szobára is, közvetlenül az elnök közelében. A Fehér Ház elnöki szárnyában azonban egyszerűen nincs megfelelő szoba az alelnök részére. A különböző elnökök számtalan tanácsadóik számára egyre tovább osztották a termeket, s végül aligha maradt egy is, amelyik kellően reprezentatív lenne Agnew számára. Mint mondják, itt már csak a falbontás segít. Mindenesetre a tisztviselők körében élénk találgatás folyik, hogy végül is milyen szoros lesz elnök és alelnök között a kapcsolat, és ezt azon akarják lemérni, hogy Nixon a szobájától hány méterre létesít egy alelnöki rezidenciát.
(U.S. News and World Report)
OKTATÓ

Johnson, a lelépő elnök tervezi, hogy a texasi egyetemen fog tanítani. Elképzelése szerint a politikai tudományokra oktatja a diákokat. Az egyetem oktatói karában máris élénk vitákat váltott ki az illusztris előadó. A professzorok szeretnék tudni, vajon az elnöki kurzus egyszerű rutintanfolyam lesz-e, avagy Johnson érdekes önvizsgálata. Miközben a professzori karban még elég nagy a bizonytalanság, Johnson magabiztosan kijelentette: „Összeszedek kétszáz jó eszű diákot és megtanítom őket a közszolgálatra”. Ki mástól kaphatta volna e nagy terv az első elismerést, mint az udvarias utódtól, Nixontól, aki megígérte Johnsonnak, hogy hajlandó mind a kétszáz LBJ-növendéket állami szolgálatba venni. Izgatottan figyeljük majd a Johnson-fiókák pályáját.
(Newsweek)
TÁVOLSÁG

Caetano portugál kormányfő, Salazar utóda az utóbbi időben több apró gesztust tett, melyekkel a szigorú diktatúra enyhítésének látszatát akarja kelteni. Egy biztos, hogy ha majd netán érdemi változtatásokról is lenne szó, akkor derül ki, hogy mennyit is nyom a valóságban az újsütetű liberalizátor. Egy lisszaboni kormánytisztviselő kijelentette: „Amióta Caetano van hatalmon, közelebb levőnek érezzük magunkat a világhoz”. A probléma csak az, hogy a távolság kilométerekben, a közelítés pedig csak méterekben mérhető.
(Constanze)
BÉRFELESÉGEK

A thaiföldi Korot városka kis dzsungelfalunak is alig volt nevezhető egészen addig, amíg föl nem épült ott a Laosz és Vietnam elleni bombatámadások bázisául szolgáló amerikai légitámaszpont. Mint a Bangkok World című angol nyelvű thaiföldi újság írta, ettől kezdve Korot lakói „az új civilizáció körülményei közepette élnek”. Amennyiben részleteiben is érdekel minket ez az új civilizáció, megtudhatjuk, hogy annak egyik legfontosabb vívmánya a „bérfeleségek” rendszere. Ezekből Koroban és környékén 2 000 található, és – természetesen – szolgálataikat a támaszpont amerikai katonái: a civilizátorok veszik igénybe.
(Novoje Vremja)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet