1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] 5[6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 5. hete    Következő hét >>>
HARC A NAGYÚRRAL

Tájékozott washingtoni körök értesülése szerint, ha az Egyesült Államok aranykészlete 10 milliárd dollárra csökkenne – a készletek értéke jelenleg 12 milliárd és ez állandóan fogy –, akkor a kincstár beszüntetné az aranykifizetéseket. Úgy gondolják azonban: mielőtt a készletek elérik e kritikus pontot, az arany árát esetleg államközi megállapodásokkal felemelik. Az effajta könyvelési bizakodás persze nem más, mint a szorult helyzet álcázása. Hogy a szituáció súlyos, azt a küszöbön álló gazdasági rendszabályok bizonyítják. Közülük egynéhány: az amerikai állampolgárok utazásainak korlátozása; tervek a külföldre utazók által kivihető dollármennyiség korlátozására; a tengerentúli bankkölcsönök és külföldi segélyek redukálása; általában a külföldre áramló dollárfolyam csatornába szorítása, amit még a honi adóemelés, bérrögzítés és árellenőrzés követhet. Az egybehangzó közgazdászi értékelés pedig mindezek után: e rendszabályok csak időnyereséget jelentenek, az alapvető probléma megoldását nem segítik.
(A US News and World Report hírösszefoglalásából)
UGYANAZ – MÁSKÉPPEN

„Latin-Amerika politikai stabilitásának új rekordját eredményezte az 1967-es esztendő: huszonöt év óta először történt, hogy egyetlen kormányt sem döntöttek meg forradalommal.” Egy State Department-szakértő magyarázata szerint az új stabilitás azt az érzést tükrözi, hogy „többet lehet nyerni a békés változásokkal, mint az erőszakos forradalmakkal.”
(Írja az amerikai Newsweek)

„Guatemalában, ahol megölték az USA katonai missziójának főnökét és egy másik amerikai tisztet, Mendez elnök egyhónapos szükségállapotot léptetett életbe. A helyzet továbbra is rendkívül feszült. A Forradalmai Fegyveres Erők néven ismert partizánszervezet közhírré tette, hogy a két tiszt haláláért vállalja a felelősséget. Mint kijelentették, e két amerikai tiszt volt a Guatemala népét sújtó irtóháború legfőbb sugalmazója.”
(Írja a francia Le Monde)
A TISZTA TÖRÜLKÖZŐ NAPJA

Kezdetben volt A Ló Napja, azután jött A Fa Napja és A Tej Napja. Most új emléknapot propagálnak az NSZK-ban: A Tiszta Törülköző Napját. Legalábbis ezt szorgalmazza a Deutsche Medizinische Informationsdienst, mely egyelőre ismeretlen okoktól vezettetve, pont minden év március 14-én egynapos csatát óhajt indíttatni az „épp annyira unesztétikusnak, mint a betegségek potenciális terjesztőjének” bélyegzett „közös törülköző” ellen. A cél: az egyszer használt törülköző nyugatnémet szépség- és tisztaságideáljának elérése. A Tiszta Lelkiismeret Napját egyelőre nem kezdeményezte senki. Ez már nehezebb ügy. Törülközni könnyebb. A pilátusi példa ragadós.
(A hamburgi Zeit nyomán)
KÍNAI REKORDOK

„A Hsinhua pekingi hírügynökség az év elején mérleget vont az előző év legfontosabb kínai eredményeiről és sietett azokat világgá kürtölni. Mao Ce-tung összegyűjtött műveit (négy kötet) 80 millió példányban adták ki. Ugyanebben az időszakban 300 millió Mao-képet nyomtattak. A Mao-képekkel és citátumokkal ékesített feliratok száma 1967-ben 1,2 milliárd volt. A Földnek ma három és fél milliárd lakója van, így minden harmadik lakosra egy-egy Mao-felirat jut. A jelenlegi tempóból ítélve, Pekingnek nem is kell olyan nagyon erőlködnie, hogy 1968 végére a Föld minden lakóját, a csecsemőket is beleértve, egy-egy becses Mao-szuvenírral örvendeztesse meg. Emellett máris nagyban dolgoznak „a legnagyobb osztályöntudattal bíró” kínai nyomdászok egy 2,5x2 méteres, több színnyomatú Mao-kép előállításán, melyet áttetsző fóliával vonnak majd be, hogy a mű „ne szenvedjen a nedvességtől és semmiféle klímában ne fakuljon meg”.
(Novaja Vremja)
10 MILLIÓ SZOVJET MÉRNÖK

„A Szovjetunióban jelenleg 4 ezer egyetem és felsőfokú technikai tanintézet működik. 100 millió szovjet állampolgár vesz részt a nyolc éven át tartó alapfokú iskoláztatásban. 4 millióan közvetlen felsőfokú technikai képzésben részesülnek. 5 millió fiatal munkás és paraszt levelező tanfolyamokon végzi az egyetemeket. A kutatási központokban mintegy 400 ezer fiatal tudós dolgozik. A harminc évnél fiatalabbak a lakosság mintegy 50 százalékát teszik ki. A szovjet mérnökök száma rövidesen eléri a 10 milliót, ami ötször annyi, mint amennyit az Egyesült Államok mondhat magáénak.”
(A Nouvel Observateur idézete, Jean Marabini: A Szovjetunió, a »teknik«-ek civilizációja című, most megjelent riportkönyvéből)
KÓDEX ÉS ENCIKLOPÉDIA

Az amerikai szenátus a törvényhozás nem kevés tagjának korrupciós botránysorozata után – olvassuk az U.S. Newsban – elhatározta, hogy etikai kódexben írja elő a szenátoroktól megkövetelt helyes erkölcsi magatartást. A kódex megköveteli: a szenátorok írásban tárják fel pénzügyi kapcsolataikat. Jól informált forrás szerint a kilátásba helyezett kódex »szokatlanul merev, és részletekbe hatoló«. A szenátori pénzügyek állása csak akkor kerül a nyilvánosság elé, ha, és amennyiben kételyek merülnek fel egy-egy szenátor etikai magatartásával kapcsolatban. S persze: ha, és amennyiben nem félő, hogy egy-egy ilyen, feltehetően enciklopédikus méretű jövedelembevallás belefér a hagyományosan is vak, de Amerikában biztonsági okokból még meg is süketített Justitia serpenyőjébe.


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet