1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] 50[51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 50. hete    Következő hét >>>
HELY A TETŐN?

Egy amerikai professzor, Louis W. Koenig interjút adott a U. S. News and World Reportnak arról, hogy vajon milyen helye lesz Lyndon Johnsonnak a történelemben? Íme a leglényegesebb megállapítás: „A történészek nem értékelik őt olyan magasra, mint amilyenre egykoron remélte és olyan magasra sem, mint amilyen helyre kerülhetett volna, ha netán történelmünk egy korábbi időszakában elnök. Azt hiszem, hogy miután Johnson kétségtelenül otthagyta a maga bélyegét az elnöki intézményen, helye valahol a csúcs közelében, de mindenképpen az alatt lesz”. És ez persze nem azért van, mert a tetőn már minden hely elkelt volna.
DECENS

Saigonban nagyon vigyáztak arra, hogy – egy kormánytisztviselő szerint – „semmiképpen se keltsük azt a benyomást, hogy minket kényszerítettek a Párizsba való elmenetelre”. Hogy ezt a benyomást ne keltsék, a legkülönfélébb módszerekhez folyamodtak. Amikor Thieu elnök végül bejelentette, hogy delegációt küld a francia fővárosba, akkor ezt úgy tette, hogy – ugyancsak tájékozott forrás szerint – „meglegyen a decens időkülönbség a bejelentés és a tényleges utazás között”. Ennek megfelelően a Boeing 707-es gépet is úgy foglalták le, hogy az december 1. előtt volt igénybe vehető.
(Time)
LEVÉL

Nixon, az új amerikai elnök levelet kapott Nyugat-Németországból. A levél feladója nem más, mint Franz-Josef Strauss, nyugatnémet pénzügyminiszter, akinek közismerten nagyra törő tervei vannak. A bonni „erős ember” sürgősen tudakolja Nixontól, hogy mi az álláspontja Kelet-Németország ügyében. Úgy látszik, Strauss szeretne jó előre elkötelezettséget kapni az új amerikai kormánytól. Hogy mihez, az magától értetődik.
(A Newsweek alapján)
BOLYGÓRENDSZER

A nagy pénzügyi válságról folytatott bonni „tizek” tanácskozásán zajlott le jólértesült források szerint a következő párbeszéd a nyugatnémet miniszterek és Fowler amerikai pénzügyminiszter között. Strauss: „Én inkább lemondok, mintsem hogy elfogadjam a márka felértékelését”. Schiller: „Meg kell értenie, Mr. Fowler, hogy e teremben legtöbbünk úgy vélekedik, ha van túlértékelt valuta, akkor az az amerikai dollár…” Fowler: „A dollár szent és sérthetetlen. Az arany az olyan, mint a Nap az égen, a dollár viszont olyan, mint a Hold. És a távolság köztük változtathatatlan”. Az amerikai pénzügyminiszter csillagászati világképe mégsem nyerte meg vitapartnereinek tetszését. Nyilván tudják, hogy a Hold csak a Földről látszik a Nappal azonos égitestnek, a valóságban erről szó sincs.
VÖRÖS POSZTÓ?

Angliában egyre elkeseredettebben nyilatkoznak meg az úgynevezett „zürichi gnómok”, vagyis a mindenható svájci bankárok ellen, kivált most az újabb valutaválság nyomán. Még a hűvös Economist is láthatólag elvesztette hidegvérét, amennyiben egyik cikkében váratlanul támadta a „svájci márka” pozícióját. Bosszantó sajtóhiba egy ilyen tekintélyes lap részéről. Aki elkövette, alighanem az ereje miatt keresztelte át a svájci frankot márkának. Lám, így hat a pénzügyi szakíróknál a tudatalatti.
(Die Weltwoche)
BÉREMELÉS

A holland parlament figyelembe vette Julianna királynő panaszát, hogy királyi funkcióinak ellátására túlságosan sok saját eszközt kell fordítania, és ezért béremelést hajtott végre. A királynő eztán évente 4,7 millió guldent kap az eddigi 2,5 millió helyett. Jó karácsony lesz a holland udvarban.
(Za Rubezsom)
VEZÉR KERESTETIK

Az MGM amerikai filmtröszt új főnöket keres. A részvényesek már meg is bíztak valakit, hogy nézzen utána, kivel lehetne betölteni az elnöki állást, mely potom 208 ezer dollárt jövedelmez évente. A hely azonban úgy látszik mégsem kapós, mert eddig ketten is visszautasították az ajánlatot. Az egyik Bill Moyers, aki mint ismeretes, Johnson sajtótitkára volt, és most egy kiadó vezetője, a másik Sargent Shriver, Kennedy sógora és a jelenlegi párizsi amerikai nagykövet. Lehet, hogy kitör a munkaerőhiány a trösztelnöki posztokon?


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet