Levéltár-Könyvtár

Tájékoztatjuk tisztelt kutatóinkat és olvasóinkat, hogy a levéltár és a könyvtár technikai okok miatt zárva tart. A nyitás időpontja előreláthatólag: 2024. június 3., hétfő. 


Tájékoztatjuk tisztelt kutatóinkat és olvasóinkat, hogy a levéltárat és a könyvtárat felkeresni kizárólag előzetes bejelentkezés és időpontfoglalás alapján lehet:
Kérjük, amennyiben @yahoo.com, ill. @hotmail.com kiterjesztésű e-mail címről írnak nekünk, minden esetben ellenőrizzék spam mappájukat, vagy válasszanak más e-mail szolgáltatót a zavartalan kapcsolattartás érdekében.

Részletes kutatási információkat itt találnak.

A honlapon található fondjegyzékünket karban tartjuk, így az annak használata során tapasztalható esetleges fennakadásokért szíves elnézésüket kérjük.

 

A kutatóterem nyitvatartása:

  • Hétfő: 8.00–16.00
  • Kedd: 8.0018.00
  • Szerdapéntek: zárva

Címünk: 1114 Budapest, Villányi út 11-13., földszint

 

Üdvözöljük a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár
és a
Politikatörténeti Intézet Könyvtára közös honlapján! 

 

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár és a Könyvtár 1989 óta a Politikatörténeti Intézet keretei között működik.

Levéltárunk 1995 óta hivatalosan bejegyzett nyilvános magánlevéltár, gyűjteményünket az 1995. évi LXVI. Tv. 30. §-a szerint kezeljük. Saját szabályzatunk alapján tesszük lehetővé a kutatást, szükség szerint tájékoztatást nyújtunk és adatokat szolgáltatunk.

A fondok túlnyomó része rendezett, leltározott. A fond- és állagjegyzék a 2018. január 1-jei állapotnak megfelelően tükrözi a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár iratállományát.

Figyelmünk ma már nemcsak a magyar politikai baloldal, hanem a legújabb-kori magyar történelem egészére is kiterjed. Igyekszünk felkutatni, összegyűjteni és megőrizni a jelenkor, különös tekintettel a rendszerváltás történetének, a magániratok körébe tartozó maradandó értékű forrásait.  Levéltárunk 25 évéről részletes tájékoztatást itt olvashat.

Nyitottak vagyunk mindazon pártok, szervezetek, egyesületek, ill. magánszemélyek előtt, akik a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárban kívánják elhelyezni irataikat.

***

A Politikatörténeti Intézet Könyvtára nyilvános tudományos szakkönyvtár, amely gyűjti, rendszerezi, nyilvántartja, tárolja és a kutatók rendelkezésére bocsátja a politikatörténet, politikatudomány elméleti szakirodalmát, szakkönyveit, szakfolyóiratait, Magyarország új- és legújabb kori történetének válogatott szakirodalmát, az új- és legújabb kori egyetemes történet magyar nyelvű önálló kiadványait, a Magyarországon működő pártok és politikai szervezetek kiadványait.

A levéltári és könyvtári kutatás feltételeiről a Kutatási információk alatt olvashat.

A levéltár és könyvtár munkatársaival itt veheti fel a kapcsolatot.

Felvilágosítás kérhető a +36-1-381-8146-os és +36-1-381-8162-es telefonszámon vagy a levéltár [] és a könyvtár e-mail [] címén.