• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Politikatörténeti Alapítvány

E-mail Nyomtatás PDF

A Politikatörténeti Alapítvány a közelmúlt, a jelenkor sokoldalú tudományos vizsgálatának támogatására és szervezésére létrehozott közhasznú szervezet, amely 2015-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.
Erről bővebben a lap alján olvashat.

Figyelmét a történettudományok mellett más társadalomtudományokra is kiterjeszti. Pályázatokkal, ösztöndíjakkal, egyéni és csoportos kutatások támogatásával segíti az új tudományos eredmények megszületését.

Az alapítvány – fő feladataként – támogatja a Politikatörténeti Intézetet és segíti az intézet levéltárában és könyvtárában őrzött, nemzeti értéket képviselő dokumentumok közcélú hasznosítását. Közreműködik a Politikatörténeti Intézet által indított és a Europe for Citizens program által támogatott Hadszíntér és Hátország - Magyarország az első világháborúban c. projektben.

Az alapítvány működteti a Napvilág Kiadót.


A Politikatörténeti Alapítvány vezetői és munkatársai

A kuratórium elnöke: Bayer József politológus, akadémikus, egyetemi tanár

A kuratórium további tagjai:
Földes György történész, az MTA doktora
† dr. Kun Tibor jogász, c. főiskolai tanár

Gazdasági igazgató: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


A Politikatörténeti Alapítvány korábbi kuratóriuma (2014-ig)

A kuratórium elnöke: Orosz István akadémikus, egyetemi tanár

A kuratórium további tagjai:
Bayer József politológus, akadémikus, egyetemi tanár (alelnök)
Földes György történész, az MTA doktora (titkár)
Izsák Lajos a tudományok doktora, intézetvezető egyetemi tanár
dr. Kun Tibor jogász, c. főiskolai tanár (igazgató)
Máté László vállalkozó
Sipos Péter a tudományok doktora, egyetemi tanár

Elérhetőségek:

Cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Telefon: 301-4920
Fax: 301-4922
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


A Politikatörténeti Alapítvány számlaszáma: 12010879-01412628-00100003
(Raiffeisen Bank)

A Politikatörténeti Alapítvány adószáma: 19661971-2-41
A Politikatörténeti Alapítvány 25 éve: összefoglaló és kronológia25 éves a Politikatörténeti Alapítvány


A Politikatörténeti Alapítvány 2015 novemberében ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ezt a jubileumot olyan rendezvényekkel kívánjuk tartalmassá tenni, amelyek hűen tükrözik a tudomány és a társadalomkritikai gondolkodás melletti elkötelezettségünket.
Azt a kettős arculatot, amelynek keretében egyszerre működünk baloldali,
társadalomkritikai, szellemi műhelyként és tudományos műhelyként.

A mögöttünk álló időszakra visszatekintve meg kell vizsgálnunk, milyen közegben létezett az elmúlt negyed században, és milyen közegben létezik különösen ma a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet. Ma a jelentős politikai és szellemi áramlatok között Magyarországon sok mindenben nincs egyetértés, köztük a 20. századi magyar történelem és az elmúlt 25 év megítélésében sem.
A kormányváltás, illetőleg Magyarország új alaptörvényének beiktatása óta érvényesülő emlékezetpolitika hatására a múltat illetően az egyetértés minimuma sincs meg, s ez a nemzet legfontosabb összetartó elemét, a sorsközösség vállalását is kikezdheti.
Ez az egyik probléma, amellyel az Intézetnek szembe kell néznie, amikor saját ars poeticáját próbálja meg képviselni, vagy saját eszméit a gyakorlatba átültetni.

Az utóbbi időben azonban létrejött egy másik megosztottság is, amely alapvetően nem a politikai, szellemi, ideológiai áramlatok, hanem a hatalom és a tudomány között alakult ki.

A hivatalos emlékezetpolitika, amely a teljes magyar történelmet, az Alaptörvény preambulumával pedig a 20. századi magyar történelmet is újraértelmezi, egy új etikai kihívást is jelent a tudomány számára, hiszen a történésztársadalom rákényszerül arra, hogy állást foglaljon ebben a kérdésben. A kérdés, ki hogyan teszi ezt.

Mi annak tudatában tevékenykedünk, hogy a történelemtudománynak nem az a feladata, hogy napi politikai célokat szolgáljon, hogy másoknak politikai hasznot vagy károkat okozzon.
A mi feladatunk, hogy a lehető legtisztességesebb módon tárjuk fel a közelmúltat, és a Mi történt? kérdése mellé mindig odategyük a Miért történt? kérdését is.
Arra törekszünk, hogy tudományosan elfogadható módszerekkel bizonyítsuk be: a múlt kapcsán az általunk képviselt álláspont a valóságban igaz-e vagy sem.

A történettudománynak emellett – akár akarja, akár nem – van még két másik funkciója is: a reális nemzeti önismerettel és az ismeretterjesztéssel kapcsolatos feladatokkal is foglalkoznia kell. Amennyiben a politika ezt konkrét megrendelések formájában juttatja el hozzá, akkor a történettudomány súlyos helyzetbe kerül.

Mi, akik immár 6 éve nem kapunk semmilyen állami támogatást, ezt a küzdelmet a tudományért és eszméinkért egyenlőtlen feltételek között folytatjuk a ma uralkodó konzervatív jobboldali politikai gondolkodással, illetőleg a kurzus-történetírással szemben.

A Politikatörténeti Intézet és Alapítvány gyakorlatilag az egyetlen kutatóintézet, ahol Magyarországon a jelenlegi hatalmi és állami rendszeren kívüli történettudományi és társadalomelméleti tevékenység folyhat.
Ez különleges felelősséget ró ránk, de megpróbálunk neki eleget tenni.


Földes György
a Politikatörténeti Alapítvány titkára

2015. november


Módosítás dátuma: 2017. március 10. péntek, 11:00  

Események

Utolsó hónap július 2017 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 26 1 2
week 27 3 4 5 6 7 8 9
week 28 10 11 12 13 14 15 16
week 29 17 18 19 20 21 22 23
week 30 24 25 26 27 28 29 30
week 31 31

TámogatóinkKeresés