polhist logo

Közlemény a nyílt napunkról

E-mail Nyomtatás PDF

A Politikatörténeti Intézet 2012. április 26-án délután nyílt napot tart. A nyílt nap apropóját a parlamentben épp a napokban tárgyalt levéltári törvényjavaslat adja. Bár intézetünk mindig nyitva áll a kutatók és a látogatók előtt, de a mai napra barátainkat, támogatóinkat, szimpatizánsainkat várjuk. A nyílt nap során vendégeink megismerkedhetnek intézetünkkel, annak részlegeivel: a tudományos osztállyal, a 130 ezer könyvet és 6000 folyóiratot őrző könyvtárral, valamint a támadások kereszttüzében álló levéltár működésével, iratállományával.

A kormány által a parlament elé vitt törvénytervezet - az évszázadok során kialakult megyei levéltári hálózat felszámolása mellett - a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár iratai kétharmadának államosítására tesz javaslatot: az állam magántulajdonban lévő, magánszemélyek és társadalmi szervezetek iratait készül rekvirálni.

Ráadásul az iratok államosítását az érintett (és tulajdonos) szervezetekkel (MSZOSZ, MEASZ, Magyar Nők Szövetsége) való mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kívánják végrehajtani. Természetesen minden érintett szervezet hevesen tiltakozik a javaslat ellen.

A rendszerváltás utáni évtizedekben a Politikatörténeti Intézet levéltárában kutató hazai és külföldi történészek mindig a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak annak működéséről. A levéltár iratanyagai nyilvánosak, kutathatóak, bárki számára szabadon hozzáférhetőek. A levéltár működése ellen az elmúlt húsz évben a szakmai ellenőrző szerv sem emelt kifogást, tehát ezzel sem indokolható az iratok állami tulajdonba vétele.

Intézetünk rengeteg anyagi és szellemi erőforrást fordított az iratanyagok állagmegőrzésére és kutathatóvá tételére, az államosítást indokoló körülmények itt sem állnak fenn – mégis: az államosítás terve mellé nem társul kártalanítás.

A törvényjavaslat szövege és indoklása az Alaptörvény preambulumára és az átmeneti rendelkezésekre hivatkozva megpróbálja átírni a történelmi tényeket: az 1944 és 1989 közötti időszakot egészében pártállami korszaknak tételezi, összemosva a háború utáni rövid demokratikus időszakot a későbbi diktatúrákkal. Így “válhatnak” az állampárt részeseivé olyan szervezetek, amelyeket épp a diktatúra kiépülésekor szüntetettek meg (Szociáldemokrata Párt, NÉKOSZ).

A levéltári anyag államosításával egyidejűleg a kormány megpróbálja elvitatni az intézet használati jogát évtizedek óta háborítatlanul használt épületére.

Ezzel egy független, tudományos intézmény és egyúttal baloldali elkötelezettségét nyíltan vállaló szellemi műhely működésének megnehezítésére törekszik.

A mai napon hozzánk ellátogató barátainknak, ismerőseinknek és ismeretleneknek egyaránt ígérjük: a Politikatörténeti Intézet a jogállami normákat sértő javaslattal, majd elfogadása esetén a törvénnyel szemben is minden lehetséges fórumon fel fog lépni.

Köszönjük részvételüket és támogatásukat!


Budapest, 2012. április 26.

Módosítás dátuma: 2012. május 30. szerda, 16:41