• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A határon túli magyarság politikatörténete

E-mail Nyomtatás PDF

A projekt célja a magyar kisebbségek (Románia, Csehszlovákia) politikatörténetének feltárása az identitáspolitikát előtérbe állítva. Fő kérdése a politikai szerveződés és a programok története mellett a közösségi identitás és alakulása, a közösségépítés, illetve az identitáspolitika és az egyéni önazonosság viszonya. A magyar kisebbségi csoportok a trianoni békével jöttek létre, történetüket többszörös viszonyrendszer határozta meg. Magyarország fő célja mindenek előtt egy hozzá lojális, saját céljait szolgáló csoport megtartása volt, a többi utódállam nemzetépítése számára a kisebbségek elsősorban akadályt jelentettek. Ugyanakkor a töbségi elitek is megosztottak voltak, nem egyszer regionalista alapról támadták az állami centralizációt és ez a magyarok számára is lehetőségeket kínált. Végül a kisebbségi magyar elitek számára saját közösségük megszervezése egyúttal az állami központoktól való eltávolodást is magába foglalhatta. Lojalitás, önazonosság, nemzetképek és karakter ennek a viszonyrendszernek a keretei közt fogalmazódott meg és jelentkezett különböző diskurzusokban.

Mindez lecsapódott az identitáspolitikában is, melynek keretét és feltételeit egy összetett intézményrendszer biztosította. A különböző szereplők eltérő módon határozták meg a csoportot, más-más viszonyt képzelétek el a határoló közösségekkel, miközbden azzal si szembe kellett nézniük, hogy a közösség tagjainak tartott egyének sokszor nagyon is eltérő a módon élték meg nemzeti identitásukat. Az identitásdiskurzusok és az egyéni és mindennapi identitás viszonya és kölcsönhatása a projekt jelenlegi fázisának egyik fő kérdése. Mind a diskurzusok, mind a mindennapi etnicitás lényeges jellemzője, hogy realcionális és szituatív, tartalma legfeljebb részben állandó és rugalmas, ezzel is lehetővé téve, hogy az egyén vagy a közösség különböző viszonyrendszerekben és egyedi helyzetekben is meghatározhassa önmagát. Ennek megfelelően mind az identitáspolitika, mind az önazonosság dinamikusan változó lehetett, még akkor is ha bizonyos kulcselemeket megőrzött.

A kutatás a diskurzusokat hordozó orgánumok mellett az egyes aktorok indítattását és felfogását megismerhetővé tevő kormányzati levéltári anyagokat, a mindennapokba betekintést nyújtó és a másikról alkotott képet is feltáró rendőrségi, alsóbb szintű közigazgatási jelenéseket, bírósági periratokat fog át. Hangsúlyos témája az egyes kisebbségi és regionális elitek önképe, a budapesti kormányzatok magyarságpolitikája valamint lokális viszonyokba ágazott mindennapi etnicitás.

Projektvezető: Egry Gábor
A projekt keretében rendezett tudományos konferenciák:


2011. szeptember 22.

Hazatérések: nemzeti integráció, önazonosság, identitáspolitika egység és különbség erőterében


Módosítás dátuma: 2015. február 10. kedd, 16:56  

Események

Utolsó hónap február 2019 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

Támogatóink