polhist logo

Anno Filmklub - A II. világháború

E-mail Nyomtatás PDF

A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország címmel egy átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2014. évi témánk "Emlékezés, emlékezet" volt, ehhez kapcsolódtak rendezvényeink, így filmklubunk 2014–2015-ös évada is. Tavaly a nagy háború következményeivel, a két világháború közötti időszakot bemutató alkotásokkal foglalkoztunk tizennégy részes sorozatunkban, ennek részletes programját itt találja. 2016-17-es évadunk ezt a sort folytatva a második világháborúval foglalkozó filmekből válogatott.

(Az ANNO Filmklub korábbi évadjairól, vetítéseiről itt olvashat...)


alt


ANNO FILMKLUB

A II. világháború

Megszoktuk, hogy akciófilmek esetében a második részek mindig véresebbek, és ez sajnos így volt a világháborúk esetében is. Az első világháborút lezáró „békék” csak húsz évre szóló fegyverszünetet jelentettek, az 1939-ben kitört második világháború pedig a világtörténelem addigi legvéresebb fegyveres konfliktusa lett, amely a népirtásaival, a koncentrációs táboraival és az atombombával széles körben véget vetett a haladásba vagy a történelem értelmébe vetett hitnek. Hadd idézzük föl csak Akira Kuroszava esőbe és egy Isten nélküli világba kivetett hőseinek beszélgetését A vihar kapujában című 1950-es posztapokaliptikus opuszból. Sokaknak azonban éppen hogy visszaadta a hitét a második világháború, hiszen az utólag visszatekintve a világtörténelem legnagyobb eposza is volt, amelyben mégiscsak a „jók” győztek.  „A tűz újra felemelkedik kárhozottjával” – írta Rimbaud az Egy évad a pokolban című látomásos füzérében.

A Politikatörténeti Intézet ANNO Filmklubjának idei évadában valóban a pokolba invitáljuk Önöket, amikor a világégés legkülönbözőbb filmes reprezentációit vetítjük. Bejárjuk a második világháború nyugati operettfrontját éppúgy, mint a keleti front totális háborúját, a fogolytáborokba zárt férfiak tetvektől hemzsegő barakkjait és a magányosan otthon maradt asszonyok talán nem is annyira kihűlt hálószobáit egyaránt. Számot vetünk azzal is, hogy a vesztes országok milyen különböző módokon próbálták meg feldolgozni múltjukat az őrületbe vakarózó borzas tengeralattjáró-legénység bemutatásán át a gyújtóbombáktól hajléktalanná vált gombszemű kisgyerekek rajzfilmes megjelenítéséig, és azon is elmélkedünk majd, hogy a naturalista vagy a szürrealista holocaustfilmek adják-e vissza jobban az egykor történt borzalmak felfoghatatlanságát. Végül még azzal a gondolattal is eljátszunk, mi lett volna, ha a Harmadik Birodalom nyeri meg a világháborút, vajon ma mindenkinek a Volkswagen jutna eszébe Hitler Németországáról a holocaust helyett?



PROGRAM


1. Nyugati front
2016. október 12.
A HALÁL 50 ÓRÁJA
(színes, szinkronizált, amerikai háborús filmdráma, 167 perc, 1965)

1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyiüket behajózzák - hazafelé. Kiley ezredes az egyetlen, aki német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak.

Előadó: LASKA PÁL forgatókönyvíró

Beszámoló: Eisenhower tette helyre A halál 50 órája pontatlanságait


2. Keleti front
2016. október 24.
JÖJJ ÉS LÁSD!
(színes, szinkronizált, szovjet háborús filmdráma, 145 perc, 1985)

A kis parasztlegény, Flera talál egy puskát, és beáll a partizánok közé a II. világháború kellős közepén. A parancsnok a gazdasági szakaszhoz osztja be a legfiatalabbakat, mert nem sejti, hogy hamarosan a legnagyobb szenvedéseknek lesznek kitéve az itt szolgálók...

Előadó: KRAUSZ TAMÁS történész

Beszámoló: Templomba zárták a civileket és rájuk gyújtották az épületet – népirtó háború szovjet kultfilmen


3. A háború mint üzlet
2016. november 9.
KELLY HŐSEI
(színes, szinkronizált, jugoszláv-amerikai háborús filmdráma, 144 perc, 1970)

Mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz - 16 millió dollár értékű aranyat. Néhány amerikai katona, akinek a véres háború csak játék, elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont. Kelly vezetésével nekivág a hadsereg válogatott eszeveszettjeinek kommandója ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül.

Előadó: PUZSÉR RÓBERT újságíró, műsorvezető

Beszámoló: A megváltó korrupció – a Kelly hőseinek olvasatai


4. A háború abszurditása
2016. november 23.
A 22-ES CSAPDÁJA
(színes, feliratos, amerikai vígjáték, 122 perc, 1970)

Olaszország, 1943. Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy megpróbálja orvosi úton leszereltetni magát. Ezzel azonban beleesnek a huszonkettes paragrafus csapdájába. A szabály szerint ugyanis leszerelni csak azt a katonát lehet, aki ezt az elmeállapotára hivatkozva kéri. Aki viszont ezt kéri, az nyilvánvalóan nem lehet őrült, csupán ki akarja magát vonni a harci állományból. Vagyis nem szereltethető le.

Előadó: HIRSCH TIBOR filmtörténész

Beszámoló: Az abszurd háború filmje és a BKV 22-es csapdája


5. A fogolytáborlét dilemmái
2016. december 7.
KÉT FÉLIDŐ A POKOLBAN
(fekete-fehér, magyar háborús filmdráma, 122 perc, 1961)

1944-ben egy ukrán táborban egy csapat munkaszolgálatos barátságos futballmérkőzést játszhat a német katonák válogatottjával Hitler születésnapjának tiszteletére. Csapattagnak lenni kiváltság, hiszen nem kell a bányában dolgozniuk, és rendesen ehetnek. Edzőjüknek Ónodit teszik meg, az egykori csodacsatárt, aki nehezen áll rá, hogy amatőrökkel dolgozzon, végül azonban nincs szíve cserben hagyni társait.

Előadó: PIHURIK JUDIT történész


6. A kisember a világháború határhelyzetében
2017. január 18.

AZ ÖTÖDIK PECSÉT
(színes, magyar filmdráma, 107 perc, 1976)

1944. A kiskocsmában a törzsvendégek (az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros) mindennapos dolgokról beszélgetnek. A borjúszegy elkészítésének módjáról, az ismerősökről, meg arról, hogyha módjuk lenne haláluk után feltámadni, a gazdag zsarnok vagy a szerencsétlen, de tisztességes rabszolga sorsát választanák-e. Nem is sejtik, hogy a felvetett elméleti kérdésre másnap már a nyilasok kínzókamráiban - a gyakorlatban, tetteikkel kell felelniük.

Előadó: PAKSA RUDOLF történész

Beszámolók: Fejvesztett haláltánc (ujkor.hu)

"A társadalom egészének kollaborációját, részvételét ne bolygassuk" (hvg.hu)


7. A nő a világháborúban
2017. február 1.
MALÉNA
(színes, fekete-fehér, sziknronizált, olasz-amerikai romantikus dráma, 109 perc, 2000)

Maléna szép és vonzó fiatal nő. Nemrég költözött az álmos szicíliai kisvárosba, miközben a férje a a fronton harcol. Amikor Maléna végigmegy az utcán, vágyakozó férfiszemek, és a feleségeik pletykái kísérik minden lépését. A tizenéves srácok biciklin járnak a nyomában, csakhogy csodálhassák szépségét. A fiúk között van az élénk fantáziájú Renato, akit vágyai a fantázia világába röpítenek. Ám ahogy telnek-múlnak az évek, Malénának - és Renatónak is - szembesülnie kell a könyörtelen valósággal. 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Előadó: BÁRDOS JUDIT filmesztéta

Beszámoló: Egy világháború alatti lehetséges női sors tárul fel a szemünk előtt


8. A háború gyermekei
2017. február 8.
A MI NEMZEDÉKÜNK
(fekete-fehér, feliratos, lengyel háborús filmdráma, 90 perc, 1955)

Ezt az egyszerre hősies, tragikus és kalandos, korai Wajda-filmet az a szellem hatja át, ami Magyarországon az 56-os hősökhöz kapcsolódik. Készülése idején még elég közel volt a háború és az ellenállás élményekben gazdag eseménysora, melyhez a rendezőnek is személyes emlékei fűződtek. Fiatalok harca a németek ellen. Naiv, tapasztalatlan, de hittel teli fiataloké, akik akkor is felveszik a harcot, ha az reménytelennek tűnik...

Előadó: MITROVITS MIKLÓS történész

Beszámoló: Továbbviszik a harcot a végső győzelemig


9. Holocaust
2017. február 22.
KLEIN ÚR
(színes, szinkronizált, francia-olasz filmdráma, 122 perc, 1976)

Az 1942-es párizsi zsidóelhurcolás időszakában játszódik a történet. Robert Klein, jómódú párizsi műkereskedő a zsidóüldözések kezdetétől szép hasznot húz a zsidók nyomorúságából, amikor olcsón fölvásárolja javaikat. Egyszer azonban rájön, hogy őt összetévesztik egy azonos nevű zsidó férfival. A titokzatos hasonmás kutatása saját énjének föltárásához vezet. A végén tudatosan vállalja a sorsközösséget az üldözöttekkel, s a nácik őt is deportálják.

Előadó: FARKAS ATTILA MÁRTON kulturális antropológus


10. A holocaust Magyarországon. Magyar múltfeldolgozás
2017. március 8. (szerda) 17:30
UTÓSZEZON
(színes, magyar játékfilm, 119 perc, 1966)

A konszolidált hatvanas években járunk. Kerekes patikust beidézik a rendőrségre "egy bizonyos ügyben". Az idős ember meg van győződve róla, hogy kiderült a bűn, amelyet még a háború alatt követett el. Barátai hiába bizonygatják, hogy csak meg akarták tréfálni, Kerekes lelkiismeretét már nem lehet elhallgattatni.

Előadó: ZOMBORY MÁTÉ szociológus


11. Német múltfeldolgozás
2017. március 22. (szerda) 17:30
A TENGERALATTJÁRÓ
(színes, szinkronizált, NSZK háborús filmdráma, 145 perc, 1981)

Az egyik német tengeralattjáró bevetésre indul a franciaországi kikötőből a második világháború idején. A legénység jószerivel csupa fiatal, éretlen és tapasztalatlan férfiból áll, akiket meggyőzött a náci propaganda, és elcsábított a technika. Nagy lelkesedéssel vetik magukat a szövetségesek elleni küzdelembe, hogy azután a saját bőrükön tapasztalják meg a tengeralattjáró-háború poklát. Az acélkoporsóban vívott idegőrlő és kimerítő harcot a természet erőivel és a láthatatlan ellenséggel. Lothar-Günther Buchheim regényéből.

Előadó: LASKA PÁL forgatókönyvíró


12. Japán múltfeldolgozás
2017. április 5. (szerda) 17:30
SZENTJÁNOSBOGARAK SÍRJA
(színes, szinkronizált, japán animációs film, 93 perc, 1988)

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhöz kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával. A fenyegető éhség és a bombázók árnyékában csak a szentjánosbogarak halvány fénye képes a reményt életben tartani. Ez a mozi a bizonyítéka annak, hogy a rajzfilm műfaja nemcsak gyerekeknek képes halhatatlan alkotásokkal szolgálni. Szomorú, megrázó, tragikus, de nagyon szép alkotás a II. világháború Japánjáról.

Előadó: FUCHS PÉTER médiakutató


13. Alternatív történelem (Mi lett volna, ha a németek nyernek?)
ÚJ IDŐPONTBAN!
2017. április 25. (kedd) 17:30

A HARMADIK BIRODALOM
(színes, szinkronizált, amerikai háborús filmdráma, 106 perc, 1994)

Mi lenne akkor, ha Hitler megnyerte volna a háborút és egész Európát a markában tartaná? Például az, hogy 1964-ben a hitleri Németország és az Egyesült Államok arra készülne, hogy újra felvegyék egymással a diplomáciai kapcsolatot. Miközben a világ szorongva várja a történelmi pillanatot, az SS egyik detektívje, Xavier March egy politikai gyilkosság tettesének leleplezésén dolgozik. A Gestapo azonban mindent elkövet, hogy leállítsa. March megszállottan ki akarja deríteni az igazságot ezért szövetkezik egy mindenre elszánt amerikai újságírónővel. Xavier March és Charlie Maguire olyan titok birtokába jut, amely megrengetheti a Harmadik Birodalmat.

Előadó: TÓTA W. ÁRPÁD újságíró, publicista


14. Posztmodern újragondolás
2017. május 3. (szerda) 17:30
BECSTELEN BRIGANTYK
(színes, szinkronizált, amerikai-német háborús filmdráma, 153 perc, 2009)

A megszállt Franciaországban Shosanna szemtanúja lesz, ahogy a német Hans Landa ezredes lemészároltatja a családját. A lánynak sikerül megszöknie. Új személyiséget felvéve Párizsban telepszik le, ahol egy mozit üzemeltet. Közben az amerikai Aldo Raine hadnagy zsidó katonákból verbuvál csapatot, amely a brutális akciói miatt kétes hírnévre tesz szert a németek között. A német vezetés Shosanna moziját szemeli ki az új propagandafilm premierjére, melyen a Führer és a többi vezető is megjelenik. Miközben Shosanna merényletre készül, Raine csapata is akcióba lendül, hogy a helyzetet kihasználja.


alt

alt

Módosítás dátuma: 2017. október 03. kedd, 13:44