• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az Igazságügyi Palota „zárköve”

E-mail Nyomtatás PDF

Ebben az esztendőben volt 120 éve, hogy elkészült az Igazságügyi Palota épülete. Ez alkalommal mutatjuk be az épület zárkövét.


Az úgynevezett zárkő az alapkő ellentéte. Az alapkőletétel során az építés kezdetekor, az első kő letétele válik ünnepélyessé és ezen alkalommal egy emlékező okiratot, emlékiratot falaznak vagy zárnak be a falba. A zárkő a befejezéskor (jelen esetben 1896. október 20-án) került helyére, és az átadást tette ünnepélyesebbé. Az alapkőletétel és a zárkőletétel urnája elvileg sosem kerülhet elő, az épület meglétére emlékeztet az épület pusztulása (lebontása) után.

Az Igazságügyi Palota záróköve azonban a II. világháború pusztítása nyomán napvilágra került, és elődeink úgy döntöttek, hogy annak ellenére, hogy az épületet újraépítik, azt nem teszik vissza az eredeti helyére. Így díszes urnája és restaurált okmánya ma is megtekinthető.A zárkő tartalmazza a királyi pecséttel és az uralkodó aláírásával hitelesített ún. letéti okmányt. Ez a dokumentum restaurálásra szorult, miután sérülések érték.


Mit tartalmaz a „letéti okmány”? Az első két oldal ima. A milleniumi alkalom hivatkozás az ezer esztendős önálló magyar állami létnek törvényeire és törvénytiszteletének folyamatosságára. Ezt fejezte ki az 1893. évi XIII. törvény, amellyel az épület létrehozását jogszabályba foglalták. Ennek ellenére az épület stílusa, szoborművei, freskója jóval régebbre nyúlnak vissza, mint a Szent István-i jogalkotás. Nevezetesen a római joghoz.
Az állami önállóságot fogalmazza imába a szöveg magyarul, bár azt Ferenc József írta alá, aki a közös monarchia uralkodója volt, így az önállóság meglehetősen relatív volt. Az igazságszolgáltatás tekintetében viszont érvényesült.A harmadik oldal az építkezés elrendelésétől a legfontosabb adatokat tartalmazza. Ezen feltüntetésre került, hogy az építés nem egészen három esztendőt vett igénybe. (1893 augusztusa és 1896 májusa között zajlott. Ez nem tartalmazza a tervezés idejét, azzal Hauszmann Alajost 1891. november 7-én bízták meg.)Az Igazságügyi Palota avató ünnepségén hercegek, az ország zászlós urai, a miniszterek és nagyszámú meghívott vendég jelenlétében maga Ferenc József tette le a zárókövet.

Írta: Feitl István


Módosítás dátuma: 2016. december 18. vasárnap, 22:04  

Események

Utolsó hónap november 2017 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 44 1 2 3 4 5
week 45 6 7 8 9 10 11 12
week 46 13 14 15 16 17 18 19
week 47 20 21 22 23 24 25 26
week 48 27 28 29 30

Támogatóink