polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Lengyel gyakornokok a Politikatörténeti Intézetben

szerda, 9. november 2011, 13:00
Találatok : 3678


2011 Magyarország és Lengyelország éve az Európai Unió életében.  A magyar és a lengyel EU-elnökség lehetőséget ad arra, hogy a két nemzet újraértelmezze kapcsolatait, újra megismerje egymás, illetve közös múltját. Az elmúlt 1000 évben a két ország, a két nép történelme számtalan helyen összeforrt, közös kulturális élményeink és sorsközösségünk megismerése rendkívül fontos ma is.


Közös hagyományaink, európai alapértékeink közössége és viharos történelmünk nem pusztán büszkeségre ad okot, hanem kötelez és sok komoly feladatot is jelent – különösen a fiatal generáció számára. A kölcsönös megértésnek fontos eszköze, hogy ismerjük múltunkat, és annak tudatában építsük a közös jövőt, új értékekre, új kapcsolatokra alapozva.” – írja Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete a Lengyel–Magyar Összetartozás Éve köszöntőjében.


Ennek megfelelően egész éves programsorozatot indított a két állam, amelynek részeként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Miniszteri Kabinetjében három lengyel gyakornok tölt el fél évet, hogy élő tapasztalatokat szerezzen Magyarország politikájáról, történelméről és jelen társadalmáról. A Minisztérium felkérésére a Politikatörténeti Intézet 2011. november 9-én fogadta a lengyel fiatalokat, akik megismerkedhettek az intézet felépítésével, az itt folyó kutatásokkal, illetve személyes beszélgetéseket folytathattak munkatársainkkal. 


Katarzyna Wójcik, Grzegorz Pakowski, Martyna Bojarska, Földes György, Mitrovits Miklós


Lengyel vendégeink különösen érdeklődtek a magyar politikai rendszer, illetve a határon túli magyarság és a nemzetpolitikai kérdések iránt.Végül Földes György főigazgató is fogadta a vendégeket, a Napvilág kiadó pedig érdeklődésüknek megfelelő kiadványokkal ajándékozta meg lengyel barátainkat.


Link: http://www.lengyelmagyar.eu


                                                


Vissza