polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Takahata Iszao: Szentjánosbogarak sírja

szerda, 5. április 2017, 17:30 - 20:30
Találatok : 3892

ANNO Filmklub – A II. világháború

Japán múltfeldolgozás


12. vetítés - 2017. április 5. (szerda) 17:30Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!Takahata Iszao: Szentjánosbogarak sírja

(színes, szinkronizált, japán animációs film, 93 perc, 1988)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: FUCHS PÉTER médiakutató


Az Anno Filmklub 2016-2017-es évadáról bővebben:
a teljes programSzeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!


A film ajánlója:

"1945. szeptember 24-én éjjel meghaltam." Így kezdődik Takahata Iszao 1988-as második világháborús rajzfilmje, a Szentjánosbogarak sírja, amely annyira költői és megrázó, mintha csak József Attila írta volna. Gyújtóbombák a szentjánosbogarak, és a csodaszépen megrajzolt, csillagszemű anime-figurák ezúttal égési sérülésektől haldokolnak. Annyira traumatikus alkotás, hogy szinte kibírhatatlan kétszer egymás után megnézni, de egyszer mindenkinek kihagyhatatlan. (Csunderlik Péter)

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhöz kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával. A fenyegető éhség és a bombázók árnyékában csak a szentjánosbogarak halvány fénye képes a reményt életben tartani. Ez a mozi a bizonyítéka annak, hogy a rajzfilm műfaja nemcsak gyerekeknek képes halhatatlan alkotásokkal szolgálni. Szomorú, megrázó, tragikus, de nagyon szép alkotás a II. világháború Japánjáról.

A filmről bővebben itt olvashat.


Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1277908188952591/


Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Bp., Alkotmány u. 2.)


Vissza