Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A háború (h)arcai – fikció és valóság

2017. február 1. 17:00 - 17:45

Esemény kategória:
Kategória:

A Nagy Háború centenáriumát éljük. 1917 – a harcok harmadik éve volt. A Monarchia vesztesége ekkor már hatalmas, mind emberben, mind anyagiakban. Ennek része az a több tízezer katona is, akik Olaszországban, Oroszországban és az antant más államaiban raboskodtak hadifogolyként – az ő hazaszállításuk csak a békekötés után kezdődhetett el. Az oroszországi foglyok esetében a folyamat több éven át húzódott, részben az orosz forradalmak és polgárháború, részben a nagy földrajzi távolság miatt. A katonák pedig csak vártak és vártak – sokan ezalatt már családot alapítottak, új életre rendezkedtek be.

Főként róluk szól ez a kiállítás. Azokról a férfiakról, akik évekig éltek hadifogolytáborokban, sajátos életformát kialakítva, szokásaikban, hagyományaikban a háború előtti Monarchiát idézve.

A kiállításon olvasható szépirodalmi szövegek ihletői azok a tárgyak, amelyekkel a katonák maguk is találkoztak a háború idején. A srapneldarabok, az ezüst cigarettatárca, a prágai képeslap és az uralkodói arcképekkel díszített kancsó manifesztálják az utókor számára dédapáink, ükapáink történetét.

A szépirodalmi szövegek szerzői:
Ferencz Győző, Jolsvai András, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi Katalin

A szövegeket itt olvashatja: http://elsovh.hu/cimke/a-haboru-harcai/

 

Támogatók:

Az Európai Unió Európa a polgárokért programja
Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár
Püspökladány Anno – Megyaszai Szilvia szerkesztő

 

 

 

 

Részletek

Dátum:
2017. február 1.
Időpont:
17:00 - 17:45
Esemény kategória: