Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A lengyel-magyar kapcsolatok támogatott, tűrt és titkos regiszterei

2021. március 26.

Esemény kategória:
Kategória:
Strajk_sierpniowy_w_Stoczni_Gdańskiej_im._Lenina_34

 

A Múltunk legutóbbi, 2020/4. számában közöltük Danyi Gábor recenzióját Mitrovits Miklós Tiltott kapcsolat. A magyar–lengyel ellenzéki együttműködés 1976–1989 című monográfiájáról. Ennek apropóján egy asztalhoz ültettük a szerzőt és a recenzenst, hogy az 1990 előtti magyar–lengyel kapcsolatok dinamikájáról, a két állam kultúrpolitikájának hasonlóságairól és különbözőségeiről, a kulturális érintkezések és transzferek sajátosságairól és az ellenzéki mozgalmak között kialakuló hálózatokról, információ- és tudásáramlásról beszélgessünk.

Moderátor: Takács Róbert, a Múltunk történeti folyóirat felelős szerkesztője

 


A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetésben az alábbi témák kerülnek szóba:

  • Mennyire tartható a közmondásos „magyar–lengyel két jó barát” jellemzés az államszocialista időszakban? Hogyan hatottak erre az olyan kitüntetett történelmi csomópontok, mint az 1956-os forradalom/lengyel 1956, az 1968-as reformok előkészítése és gyakorlatba ültetése, illetve a Szolidaritás időszaka 1980/81-ben?
  • Mit mondhatunk el a kapcsolatok szürke zónájáról, a tűrt és tiltott határán létrejövő kapcsolódásokról és transzferekről? Hol volt szabadabb a kulturális légkör, és mi volt ebben a regiszterben a transzferek jellemző iránya?
  • Mikor kezdődtek el – még az ellenzék megjelenése előtt – a „tiltott kapcsolatok”, abban milyen szerepe volt a nyugati emigráció képviselőinek, illetve 1956 örökségének?
  • Hogyan alakult át a mindez az 1970-es évtized végén, Helsinki után, és milyen konkrét eszmei áramlások és nagyon is gyakorlati tudásátadások történtek?
  • Az 1980-1981-es lengyel válság, illetve a hadiállapot bevezetése miképp változtatta meg az ellenzéki kapcsolattartás feltételeit?
  • A rendszerváltás folyamán milyen viszony jellemezte a magyar és a lengyel ellenzéket?

 

Kapcsolódó olvasmányok:

Danyi Gábor: Váltsunk át szabadságra hatvanöt zlotyit! Múltunk 2020/4. szám 214–230. (itt kapható)

Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat. A magyar–lengyel ellenzéki együttműködés 1976–1989. Jaffa, Budapest, 2020. 304 p.

 


 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Kiemelt kép: Sztrájk a gdański Lenin Hajógyárban (1980 augusztus)
Készítette: Zenon Mirota – http://ecs.gda.pl/, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42202391

Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay
Photo credit: Unsplash

 

Részletek

Dátum:
2021. március 26.
Esemény kategória: