Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

A társadalmi szerepek változásai a 20. században

2017. november 20.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Kreatív történelmi-művelődéstörténeti vetélkedő középiskolás diákok számára

 
A versenyre a Politikatörténeti Intézet Hadszíntér és hátország projektjének keretében került sor, amelynek célja, hogy a közönséget, a társadalmat is bevonja programjaiba, lehetővé téve az első világháború helyi, sőt akár családi emlékezetének bekapcsolását a szélesebb közösségi emlékezetbe. Mivel a „tömegek háborújának” a katonák mellett a hátország is aktív részese volt, korábbi vetélkedőink mindkettőre nagy hangsúlyt helyeztek, kreatív feladatokkal (újságszerkesztés, blogírás, interjúkészítés) segítve a játékos tanulást. Az elmúlt évekkel ellentétben most csak kiindulópontunk volt az I. világháború, ami csak az első feladatsor anyagát adta: ezt követően – adott tematika mentén haladva – érintettük a mögöttünk álló évszázad fontosabb korszakait is.

 
KONCEPCIÓ

A 20. század a férfiak és nők társadalmi munkamegosztásában, helyzetében jellegzetes változásokat hozott. A nőemancipáció folyamata, amely hasonlóan más, korábban diszkriminált társadalmi csoportok felszabadításához, a társadalom egészében és a politikában a legkülönbözőbb reakciókat váltotta ki.
A modern, támogató attitűdöktől kezdve a változásokat elutasító, hagyományos szemlélethez és korábbi életformákhoz való ragaszkodásig.

Vetélkedőnk a társadalmi nemek változásának dinamikájával foglalkozott, az alábbi, nagyobb témaköröket érintve:

 • gazdasági élet, munkavállalás;
 • közélet, politikai szerepvállalás, nőmozgalmak;
 • család, magánélet, demográfia;
 • reprezentációk, a nemek megjelenítése a médiában és a művészetekben, jellegzetes közéleti viták.

A nevezési díj fejében a csapatok megkapták az alábbi kötetet:
Papp Barbara – Sipos Balázs: Modern, diplomás nő a Horthy-korban

 
LEBONYOLÍTÁS

A verseny formája csapatverseny: a középiskolás korosztályból négyfős csapatok jelentkezését várjuk Magyarországról és a határon túli magyar iskolákból. A csapatok tagjai egy iskolából kerüljenek ki, de nem szükséges, hogy egyazon osztályba járjanak. A verseny három írásbeli fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A Budapesten megrendezendő döntőben az addigi fordulókon legtöbb pontot szerzett hat csapat méri össze tudását.

Az első három forduló feladatait a csapatok elektronikusan kapják meg, elektronikusan kell beküldeniük a megoldásokat, és így ismerik meg fordulónként az eredményeket. Az írásbeli feladatok megoldásához bármilyen segítséget igénybe vehetnek a versenyzők, de az elemzést, önálló megfigyelést igénylő kérdések megválaszolásánál érdemes önállóan dolgozniuk, mert az írásbelin végzett saját munkák, tapasztalatok jó alapot adnak a szóbeli döntőre.

A döntő új felkészülést nem igényel, a korábban megismert szakirodalom, forrásanyag, valamit a levelező fordulókban elkészített feladatmegoldások felhasználását és ismeretét várja el a versenyzőktől.
Várható feladattípusok: plakátkészítés a korszak jellemző vizuális kézjegyeinek felhasználásával, korhű levélírás korabeli (még nem publikált) levéltöredékek alapján, lexikális totó, interjúkészítés, érveléstechnikai feladatok, az érem két oldala: hadvezér és közkatona, életút-prezentáció, történelmi film elemzésén alapuló portrékészítés és propaganda-elemzés, stb.

 
MENETREND

Jelentkezési határidő: 2017. november 20. hétfő
I. forduló beküldési határideje: 2017. december 18. hétfő
II. forduló beküldési határideje: 2018. január 22. hétfő
III. forduló beküldési határideje: 2018. február 26. hétfő
A döntőbe került csapatok névsorának kihirdetése: 2018. március 19. hétfő
Döntő: 2018. április 14. szombat

 
DÍJAZÁS

A döntőbe került hat legjobb csapat jutalma könyvutalvány az alábbi értékben:

 • I. helyezett: 60 000 forint
 • II. helyezett: 40 000 forint
 • III. helyezett: 20 000 forint
 • IV. helyezett: 10 000 forint
 • V. helyezett: 10 000 forint
 • VI. helyezett: 10 000 forint

 

A döntő végeredménye:

 

Részletek

Dátum:
2017. november 20.
Esemény kategória: