Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kissinger 100 – Beszélgetés Romsics Gergellyel – VIDEÓ

2023. május 22.

Esemény kategória:
Kategória:

 

2023. május 27-én 100 éves lett Henry Kissinger, a nemzetközi kapcsolatok „klasszikus realista” iskolájának szupersztárja, a legnevesebb azon közép- és kelet-európai származású hidegháborús teoretikusok közül, akik 1945 után egyre nagyobb befolyást szereztek az amerikai külpolitika irányításában.

Kissinger alighanem a 20. század legismertebb történésze, akit diplomataként egyesek csodálnak, mások gyűlölnek. 1973-as kitüntetése a Nobel-békedíjjal a vietnami háború lezárásáért óriási vitát váltott ki, de az tagadhatatlan, hogy a kommunista Kína felé történő nyitással ő vezényelte le az USA külpolitikájának kopernikuszi fordulatát, és hogy bármit is mond, máig odafigyelnek rá.

 

Henry Kissinger elméleti munkásságáról és politikusi pályájáról 2023. május 22-én Csunderlik Péter beszélgetett Romsics Gergellyel, A lehetetlen művészete – Diplomácia, erőegyensúly és vetélkedés a klasszikus realizmus elméletében (2009) című könyv szerzőjével a Politikatörténeti Intézet és az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék közös rendezvényén.

 

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet könyvtára (1114 Budapest, Villányi út 11–13., földszint)

 

A beszélgetés résztvevői:

Csunderlik Péter, az ELTE BTK adjunktusa, a Politikatörténeti Intézet tudományos munkatársa

Romsics Gergely, az ELTE BTK docense, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének főmunkatársa

 

Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt!

 

A kiemelt kép forrása: link

Részletek

Dátum:
2023. május 22.
Esemény kategória: