Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mit adott nekünk a globalizáció?

2021. december 29.

Esemény kategória:
Kategória:

„A globalizáció korában élünk” – de e közismert kijelentéssel vajon nem tulajdonítunk-e túlzott fontosságot (a „benne élés”, az érintettség okán) a saját korszakunknak? Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis miben más korunk, azaz az elmúlt 30–40 év globalizációja, mint más globalizációs érák, és miért lehet/nem lehet egy hosszabb, akár 150/500/1500/2000 éves korszak részének tekinteni. És összebékíthető-e a globalizáció haszonélvezőinek és kárvallottjainak a véleménye, azaz hogyan viszonyulunk az antiimperializmushoz és a nyugatellenességhez?

Többek között e kérdésekről volt szó a Politikatörténeti Intézet legújabb podcast adásában, amelyet az Intézet Múltunk című folyóirata és az MTA-SZTE-ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoportja közösen szerkesztett, és amely eredetileg a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában hangzott el 2021. szeptember 3-án.

A beszélgetés résztvevői: Bayer József filozófus, politológus akadémikus és Tomka Béla történész, a Kutatócsoport vezetője, a moderátor Baráth Katalin történész, a Kutatócsoport tudományos munkatársa.

 

A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Napvilág Kiadó gondozásában 2021-ben jelent meg Bayer József: Felbolydult világ. Írások a globalizációról szóló tanulmánykötete, amelynek írásai a globalizációnak a társadalmi átalakulásra, a politikára és a kultúrára gyakorolt hatásait vizsgálják.

 

A beszélgetés a fentiek mellett az alábbi kérdéseket is érintette:

  • Ki hogyan/miért fedezte föl magának a globalizációt mint kutatási témát?
  • Milyen oldalát látni a globalizációnak Kelet-Európából? Egyáltalán mennyit látni belőle?
  • Hogyan befolyásolja (ha egyáltalán befolyásolja) a helyhez kötöttségünk a kérdésfeltevéseinket, kutatási témáinkat, megállapításainkat?
  • Mondhatjuk, hogy a mindenkori aktuálpolitika a globalizációnak csak a negatív vonásaira fókuszál?
  • Globális kultúra, globális identitás – az egyneműsödés, egyformaság felé haladunk? Mik az esélyei a helyi/nemzeti kultúráknak? Mit takar a globalizáció/hibridizáció?
  • Hogyan változik meg az egyes ember a globalizációs folyamatban?

 
Fotó: Anne Nygård via Unsplash

Részletek

Dátum:
2021. december 29.
Esemény kategória: