Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Munkástörténetírás – PODCAST

2023. február 17. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

A munkásság – pontosabban a munkásosztály forradalmi harcainak – története az államszocialista időszak történeti kutatásainak kitüntetett területe volt, de még a nyugati történettudományban is erős volt a téma intézményi – így szakszervezeti, munkáspártokhoz kötődő – megközelítése.

A Múltunk 2022/4. számában megjelent – és az interneten is olvasható – hat tanulmány apropóján beszélgettünk a munkástörténetírásról a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában, 2023. február 17-én.
 

A beszélgetést ITT tudja visszahallgatni!

 
Az adás vendége a szám két szerzője, Bartha Eszter (az ELTE Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszékének docense), és Valuch Tibor (az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetének egyetemi tanára, a TK Politikatudományi Intézet kutatóprofesszora), a moderátor a Múltunk felelős szerkesztője, Takács Róbert, volt.

A beszélgetésben szó esett arról, hogyan alakult át a munkástörténetírás fókusza a rendszerváltás után, mely megközelítések – így a mindennapok története, életmódtörténet, társadalmi nemek története, globális történetírás, oral history – mutattak új irányokat. Hogyan, s mire használhatók az egyéni életutak – miképp ötvözhető az országos, a regionális és az egyéni szintek kutatása. Természetesen kitértünk arra, hogy mit is takar maga a kutatás tárgya, hiszen a munkásság sokkal változatosabb csoportokat foglal magába mint a korábban szinte kizárólagosan tárgyalt nagyipari munkásság, s mindez – nem elfeledve a 20. századi magyar politikai akaratnyilvánítás erős korlátait – miképpen érhető tetten a munkásság identitásában és politikai értékválasztásaiban.

 

Részletek

Dátum:
2023. február 17.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,