Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 15. – Peter Pastor

2023. május 15. 18:00 - 19:30

Esemény kategóriák:
Kategória:

 

Különleges alkalomhoz érkezik „Úri utcából száműzött beszélgetések” című sorozatunk, amelynek legújabb részében Peter Pastor amerikai magyar történész lesz a vendégünk. A New Jersey állambeli Montclair State University tavaly 80. születésnapját ünneplő professor emeritusával Csunderlik Péter beszélget a pályájáról.

 

Időpont: 2023. május 15., hétfő, 18 óra

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet Könyvtára
(1114 Budapest, Villányi út 11-13., földszint)

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/rhpvxaQTamZBCXVd7

(A beszélgetés magyar nyelven zajlik.)

 

Peter Pastor azon amerikai magyar történészekhez-politológusokhoz tartozik, akik az 1956-os forradalom után hagyták el Magyarországot, és akik szakmailag „nyertesei” voltak a hidegháborúnak, mivel tisztes akadémiai pályát futhattak be az USA-ban, köszönhetően annak, hogy az amerikai egyetemek ekkor nagy mennyiségben szívták fel a Kelet-Európa történetével foglalkozó kutatókat. A New York University (NYU) ösztöndíjas hallgatójaként írt, 1969-ben befejezett disszertációjában azt vizsgálta meg, hogy a bolsevizmustól való félelem mennyire volt mérvadó Magyarországon és Magyarországgal szemben 1917 és 1919 között, és mindez miként befolyásolta a trianoni békét. A disszertáció Hungary between Wilson and Lenin: The Hungarian Revolution of 1918–1919 and the Big Three címmel 1976-ban jelent meg. Az 1918–1919-es forradalmak diplomáciatörténetéről szóló kiváló munkában Peter Pastor többek között rámutatott arra, hogy a szovjet–orosz polgárháború szibériai eseményeinek, a Csehszlovák Légió és a „vörös magyarok” távoli harcainak mekkora hatása volt a leendő trianoni határok meghúzására. A könyvről többek között Kovács Imre, az emigráns parasztpárti politikus írt méltató ismertetést az USA-ban. Peter Pastor később az amerikai magyar emigráció egyik kiemelkedő alakjaként, Király Béla közeli munkatársaként – 1990-től alelnökként – dolgozott az Atlantic Research and Publications (ARP) kiadóvállalatban, amíg nem vált el útja a múltját állandóan újraíró 1956-os legendáétól.

 

KAPCSOLÓDÓ OLVASNIVALÓ:

Szibériában dőlt el Magyarország sorsa – Peter Pastor történész Trianonról (Csunderlik Péter interjúja, Népszava, 2020)

 

 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt és Standeisky Évát láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 


 

Kérjük, támogassa tevékenységünket és ingyenes kulturális programjainkat személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával, vagy lehetőségeihez mérten szabadon választott összeg átutalásával:

Adó 1% felajánlás:

POLITIKATÖRTÉNETI ALAPÍTVÁNY
Adószám: 19661971–1–43

Egyéb utalás esetére a Politikatörténeti Alapítvány számlaszáma:
12010879–01412628–00100003 (Raiffeisen Bank)

Köszönjük!

Részletek

Dátum:
2023. május 15.
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategóriák:
,