Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 12. – Pritz Pál – VIDEÓ

2023. február 28. 17:30 - 19:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest és Klaniczay Gábort láttuk vendégül.

A korábbi beszélgetésekről készült felvételeket itt találja.

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet könyvtára (1114 Budapest, Villányi út 11–13. földszint)

 
2023. február 28-án PRITZ PÁL történész volt a vendégünk, akivel Ignácz Károly történész (PTI) beszélgetett.

PRITZ PÁL az MTA doktora, az ELTE BTK Történeti Intézetének egyetemi magántanára, aki korábban 37 esztendőn át dolgozott az MTA központi apparátusában. Főbb szakterülete a 20. századi magyar külpolitika, külpolitikai gondolkodás és külügyi igazgatás, de számos más fontos történeti témával is foglalkozik, így a naplók és visszaemlékezések érdekes kérdéskörével is. Több éves munka után tavaly év végén jelentette meg Ritoók Emma híres memoárját (Évek és emberek), azt záró tanulmánnyal és magyarázó jegyzetek sokaságával kiegészítve.

Ajánlott olvasmány:

Interjú Pritz Pál történésszel Pestújhelyről

 
Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt:
 

 


Kiemelt kép: Pritz Pál történész a pécsi TV-toronyban (Fotó: Marchut Réka)

Részletek

Dátum:
2023. február 28.
Időpont:
17:30 - 19:00
Esemény kategória: