Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 14. – Standeisky Éva

2023. április 27. 17:30 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

Sorozatunk következő eseményén, 2023. április 27-én (csütörtökön) 17:30-tól STANDEISKY ÉVA történész lesz a vendégünk, akivel Takács Róbert történész (PTI) beszélget.

 

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet Könyvtára
(1114 Budapest, Villányi út 11-13., földszint)

 

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/sWwBuKbvNM9J2jFA8

 

STANDEISKY ÉVA az MTA doktora, aki az egyetem befejezése után a Párttörténeti Intézet, 1990-től a Politikatörténeti Intézet munkatársa volt. Ez idő alatt védte meg bölcsészdoktori értekezését és kandidátusi disszertációját. 1993-ban került az 1956-os Intézetbe, ahol csaknem két évtizedig dolgozott. Szinte minden fontos hazai egyetemen oktatta Magyarország 20. századi történelmét az elmúlt három és fél évtizedben, leghosszabb időt a Debreceni Egyetemen eltöltve, legutóbb a Szegedi Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjait tanítva. Főbb szakterülete a 20. századi magyar kultúra története, több monográfiában tárta fel az írók és a hatalom viszonyát az államszocialista időszakban, s az irodalmon belül szívéhez legközelebb Kassák Lajos áll. Másik kiemelt témája a demokrácia és népuralom kérdésköre, amelyet két – érdeklődésének homlokterében lévő – „különleges pillanatban”, 1945-ben, illetve 1956-ban vizsgált részletesen.

 

 


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált és Földes Györgyöt láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2023. április 27.
Időpont:
17:30 - 19:30
Esemény kategória: