Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 18. – Kontler László – VIDEÓ

2023. november 16. 17:00 - 18:30

Esemény kategória:
Kategória:

 
2023. november 16-án folytatódott az Úri utcából száműzött beszélgetés-sorozatunk: Kontler László történész volt a vendégünk a Politikatörténeti Intézet Könyvtárában (annak éppen dobozokkal „díszített” olvasójában).

KONTLER LÁSZLÓ történész neve – itthon és külföldön – egybeforrt a CEU-val, noha tanított az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, Debrecenben, valamint a Rutgers Egyetemen és Cambridge-ben is. Ám az első, 1992-ben indított mesterkurzus óta a Közép-európai Egyetem oktatója, s az egyetem diplomás képzéseinek kényszerű elköltözése óta ingázóként a Budapesten továbbra is zajló egyéb programokért felelős rektorhelyettes, a nyílt társadalmak eszméjét továbbvivő Demokrácia Intézet munkatársa. A cambridge-i iskola nyelvi kontextualizációját és a bielefeldi fogalomtörténeti iskola által képviselt nyugati eszmetörténeti áramlatokat meghonosító történészi kutatásai révén az 1980-as években – de még a rendszerváltás után is – különleges színt képviselt a hazai történetírásban. Fő kutatási területe a korai modernitás és a felvilágosodás politikai gondolkodásának története, a historiográfia és a történeti diskurzusok elemzése, valamint a tágabban értelmezett tudománytörténet. De írt angol nyelvű, több más nyelvre lefordított, egykötetes Magyarország-történetet is.

A történészi életutat felölelő beszélgetés, túl a Közép-európai Egyetemen eltöltött három évtized megéléstörténetén, tálcán kínálja azokat a kérdéseket, amelyek a nemzetközi irányzatok adaptációjához, a külföldi tudományosságba beágyazottsághoz, illetve az attól való elszigeteltséghez, a 16–18.századi politikai gondolkodás tanulságaihoz, vagy éppen a tudástermelés dilemmáihoz kapcsolódnak.

 
A beszélgetést Takács Róbert történész vezette.

 
Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt!
 

 


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát, Peter Pastort, Baráth Magdolnát és Deák Ágnest láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2023. november 16.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória: