Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 19. – Simon Attila (videó)

2024. március 20.

Esemény kategóriák:
Kategória:

 
2024. március 20-án folytatódott az Úri utcából száműzött beszélgetés-sorozatunk: Simon Attila történész volt a vendégünk a Politikatörténeti Intézet Könyvtárában.

SIMON ATTILA történész, az MTA külső tagja, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója Rimaszombatban született (Cseh)Szlovákiában, és azok néhányan, akik még értenek a dialektológiához, ezt azonnal felismerik ízes beszédéről. Középiskolai tanárból lett elismert történész. Kisebbségi magyarként a magyar kisebbség történetével foglalkozik, elsősorban a két világháború közötti időszakkal: a csehszlovák telepítésekkel, az első bécsi döntéssel és annak következményeivel, a Csehszlovákiával megegyezést kereső ún. magyar aktivistákkal, az 1918–1919-es hosszú átmenettel, Esterházy Jánossal. Munkái még sem csupán a kisebbségek diszkriminációjáról és a többségi elnyomásról szólnak, hanem a történelemben rejlő lehetőségekről, alternatívákról, közép-európai jó és rossz döntéseinkről, arról a sokszor kellemetlen önismeretről, amit éppen ezért nem kevesen szeretnének elfelejteni.

 
A beszélgetést Egry Gábor történész vezette.

 

Tekintse meg az eseményről készült felvételt!

 

Simon Attila bemutatkozását itt nézheti meg:


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát, Peter Pastort, Baráth Magdolnát, Deák Ágnest és Kontler Lászlót láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2024. március 20.
Esemény kategóriák:
,