Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 20. – Kalmár Melinda (videó)

2024. április 18.

Esemény kategóriák:
Kategória:

2024. április 18-án folytatódott az Úri utcából száműzött beszélgetés-sorozatunk: Kalmár Melinda történész volt a vendégünk a Politikatörténeti Intézet Könyvtárában.

KALMÁR MELINDA az egyik legtöbbet idézett hazai történész, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének tudományos főmunkatársa, Magyarország 1945 utáni történelmének elismert kutatója. 1984–1991 között az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, később történészként két és fél évtizedig szabadfoglalkozású, független kutató. Ez idő alatt több kutatócsoport tagja, többek közt a Kádár-kori cenzúrát és az 1989-es rendszerváltás történetét feldolgozó programokban. Monográfiái összetett civilizációs – geopolitikai, ideológiai, technológiai, kulturális – kontextusokban értelmezik a szovjet típusú rendszereket, köztük Magyarország 1945–1990 közötti történelmét. Legismertebb kötete a 2014-ben megjelent nagy hatású elemzés a szovjetrendszerek fejlődéséről Történelmi galaxisok vonzásában. Magyarország és a szovjetrendszer címmel. 2016 óta oktat jelenkori magyar és egyetemes történeti stúdiumokat, köztük a modern autoriter rendszerek sajátosságait, emellett tagja az MTA-SZTE-ELTE Globalizációtörténeti kutatócsoportjának.

 
A beszélgetést Takács Róbert történész vezette.

 

Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt!

A kiemelt kép forrása: Wikipédia


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát, Peter Pastort, Baráth Magdolnát, Deák Ágnest, Kontler Lászlót és Simon Attilát láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2024. április 18.
Esemény kategóriák:
,