Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Válságok és Amerika

2024. március 1. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 
Hogyan értelmezik a gazdasági-társadalmi válságokat a társadalomtudósok és a politikusok? Miként válik a modernkori demokráciákban a hatalom előtt emelt korlátok lebontásának eszközévé egy az ókori Rómában az alkotmányos rend védelmére kialakított megoldás? Hogy rendítik meg az USA hegemón pozícióját az 1970-esek válságfolyamatai, annak ellenére, hogy a következő évtizedben Amerika „megnyeri” a hidegháborút?

 
Hallgassa vissza az adást ide kattintva!

 
2024. március 1-jén a
Klubrádió Szabad a pálya című műsorában, a Múltunk folyóirat nemrég megjelent Válság”-száma (2023/4.) kapcsán a világgazdasági és világpolitikai folyamatokat elemeztük, ha nem is válságról válságra, de az 1873-as, az 1929-es, az 1973-as és a 2007–2008-as válságokat is tárgyalva, elsősorban az Amerikai Egyesült Államoknak a világrendszerben betöltött vezető szerepére koncentrálva. A beszélgetés két alapvető kérdéskört járt körül. Egyrészt azt, hogy a válságok nyomán hogyan változik meg az USA mint a világrendszer meghatározó szereplőjének helyzete, másrészt azt, hogy az amerikai demokráciában miként jelennek meg, és maradnak meg makacsul a kivételes hatalomgyakorlás eszközei.

Antal Attila jogász-politológust és Iványi Márton társadalomtudóst a fentiekről Takács Róbert, a Múltunk folyóirat felelős szerkesztője kérdezte.

 
Címlapkép: Az Egyesült Államok pavilonja a Budapesti Nemzetközi Vásáron 1973-an, az olajválság évében. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

 
A Múltunk Válság-száma (2023/4.)

 

 

Részletek

Dátum:
2024. március 1.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,