Marx 200

 

 

Társadalomelméleti Műhelyünk 2017 óta két magyar nyelvű (2017 és 2018) és egy angol nyelvű konferencia, egy szerkesztett kötet, számos közéleti beszélgetés és rádióműsor keretében foglalkozott Marxszal és évfordulóival. Bár most lezárjuk “A tőke 150″-et és a “Marx 200″-at, a jövőben is kiemelten foglalkozunk ezekkel a témákkal. Reméljük, hogy a hazai baloldali közönségnek számos fontos pillanatot tudtunk szerezni és sikerült olyan vitákat elindítanunk, amelynek mentén tovább gondolkodhatunk. Külön öröm, hogy a Friderich Ebert Stiftunggal való együttműködés keretében csatlakozni tudtunk a nemzetközi Marx 200-as eseményekhez.

 

 

 

TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁK – VIDEÓKKAL

 

2017. október 18-19.
A tőke 150 éve

Előadók: Artner Annamária, Böcskei Balázs, Csáki György, Csányi Gergely, Éber Márk Áron, Gerőcs Tamás, Kalous Antal, Amelie Lanier, Mészáros György, Marosán Bence Péter, Pinkasz András, Pitti Zoltán, Pogátsa Zoltán, Sebők Miklós, Szigeti Péter, Tamás Gáspár Miklós, Tóth Tamás, Wiener György.

 

2018. május 30.
Marx 200 (1818-2018) – Egy hosszú élet és utóélet

Előadók és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Artner Annamária, Földes György, Kiss Endre, Kiss Viktor, Konok Péter, Merényi M. Miklós, Soós Kinga, Szigeti Péter, Zsurzsán Anita.

 

 

2018. október 17.
Marx (1818-2018): Central and Eastern European Perspectives

Nemzetközi tudományos konferencia angol-magyar szinkrontolmácsolással, a FES-Budapest, az Eszmélet folyóirat és a Polányi Center társszervezésében. Előadók: Sercan Cinar, Alexandru Cistelecan, Gareth Dale, Michael Hauser, Komlosy Andrea, Rastko Močnik , Marcello Musto , Paul Stubbs, Szigeti Attila, Zsurzsán Anita.

 

 

 

PUBLIKÁCIÓK

 

Antal Attila, Földes György, Kiss Viktor (szerk.): Marx… Interpretációk, irányzatok, iskolák
Napvilág Kiadó, 2018

A tanulmányok szerzői: Artner Annamária, Antal Attila, Balázs Gábor, Böcskei Balázs, Dósa Mariann, Erős Ferenc, Éber Márk Áron, Földes György, Huszár Ákos, Kapelner Zsolt, Kerékgyártó Ágnes, Kiss Viktor, Losoncz Márk, Marosán Bence, Merényi M. Miklós, Mesterházi Miklós, Scheiring Gábor, Soós Kinga Szalai Miklós, Szigeti Attila, Szigeti Péter

Minek köszönhető Marx töretlen népszerűsége – teszik fel sokan a kérdést születésének 200. évfordulóján. A kötet szerzői-szerkesztői szerint ebben döntő szerepe van annak, hogy örökségéből az értelmezések, irányzatok és iskolák mérhetetlenül széles skálája alakult ki az idők során. Azt láthatjuk, hogy napjainkban a legtöbben először ezek kapcsán találkoznak a német gondolkodó nevével, és ennek hatása sugárzik vissza azután magára Marxra is. Az a gazdag szellemi-politikai muníció tehát, amelyet követői és örökösei felhalmoztak, végérvényesen beékelődik Marx időszaka és a mai olvasó kora közé. Bővebb leírás, tartalomjegyzék és a kötet bemutatójáról készült videó itt található.

 

 

Kiss Viktor: Ideológia, kritika, poszt-marxizmus: a baloldal új korszaka felé
Napvilág Kiadó, 2018

Ez a könyv sajátos szempontból mutatja be a poszt-marxizmus eltelt fél évszázadát. Az irányzattal foglalkozó munkák közül elsőként állítja a rekonstrukció középpontjába azt a tényt, hogy az ideológia kérdésköre vált a poszt-marxizmus egyik meghatározó témájává. A szerző bemutatja, miért éppen az ideológiakritika nézőpontjaitól remélték a radikális-forradalmi politika újraalapozásának esélyét azok, akik egyszerre kívántak túllépni az osztályharc és a történelmi materializmus elméleti és politikai horizontján és kapcsolódni Marx örökségéhez. Bővebb leírás és videó a kötet bemutatójáról itt található.

 

 

Nyári egyetem

 

2018. július 9–10.
„A poszt-hatvannyolcas szituáció”

1968 három értelemben gyakorolt hatást a „poszt-hatvannyolcas” időszakra. Először is olyan új típusú politikai mozgalmakat indított el, amelyek azóta is meghatározzák a nyugati politika látképét. Másodszor 1968 gyökeresen átalakította a nyugati társadalmakat, nem csak szimbolikus értelemben, de valóságosan is. Végezetül, 1968 újrarendezte a bal- és jobboldal viszonyát is az európai politikában. A nyári egyeTEM kritikailag kívánt reflektálni ’68 ezen sokszínűségére.

Előadók: Bartha Eszter, Bajusz Orsolya, Balázs Gábor, Barna Emília, Csányi Gergely, Csókás Máté, Feró Dalma, Kapelner Zsolt, Kerényi Szabina, Kiss Viktor, Merényi Miklós, Mészáros György, Muskovics Gyula, Nagy Kristóf, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Soós Andrea, Soós Eszter Petronella Ujlaki Anna, Wessely Anna

 

 

RÁDIÓMŰSOR – hangfelvételekkel

 

Marx 200 – marxizmus a 21. században

2018. május 25-én a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában Kiss Endre filozófus és Földes György történész beszélgettek Karl Marx születésének évfordulója alkalmából a marxizmus és poszt-marxizmus aktualitásairól, ideológiai és politikai kihívásairól.

 

Marx… Interpretációk, irányzatok, iskolák

2019. január 3-án ugyanebben a műsorban Földes György és Antal Attila beszélgettek a Társadalomelméleti Műhely “Marx… Interpretációk, irányzatok, iskolák” című kötetéről.

 

Louis Althusser és a marxizmus felforgatása

Ugyanitt Kiss Viktor beszélgetett a Napvilág Kiadó által megjelentetett Olvasni A tőkét c. kötetről annak szerkesztőjével, Takács Ádámmal 2019. március 1-jén.

 

 

FILMVETÍTÉS

 

Raoul Peck: Az ifjú Karl Marx (2016)

A Marx Károly Társasággal közös filmvetítésünkre “Marx200 évadunk” zárásaként került sor 2019. február 13-án a Politikatörténeti Intézetben, ahol Farkas Péterrel és Kiss Viktorral Antal Attila beszélgetett.

A film részletes ismertetőjéért és magyar feliratos előzeteséért kattintson ide!

 

 

 

Évadzáró könyvbemutató

 

Étienne Balibar, Jacques Rancière, Louis Althusser, Pierre Macherey, Roger Establet:
OLVASNI A TŐKÉT
Szerkesztő: Takács Ádám

Louis Althusser és fiatal munkatársai először 1965-ben megjelent Olvasni A tőkét című könyve jó eséllyel helyezhető el a 20. század legerőteljesebb hatású francia filozófiai munkái között.

A kötetet 2019. február 25-én mutattuk be a Kelet Kávézóban KISS VIKTOR, TAKÁCS ÁDÁM és TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS részvételével, az ELTE BTK Filozófiai Kollégiumával együttműködésben. Bővebb leírás, tartalomjegyzék és a kötet bemutatójáról készült videó itt található.