polhist logo

Forrásközlés: Képeslapok Kádár Jánosnak

E-mail Nyomtatás PDF

Képeslapok Kádár Jánosnak. Válogatás levéltárunk különlegességeiből

Közli: Feitl István


Levéltárunk őrzi Kádár Jánosné és Kádár János személyi hagyatékát, köztük a fennmaradt, nekik küldött képeslapokat. Ezek között különlegességek is találhatóak, amelyek közül most hármat mutatunk be.

Kádár Jánosnak főként az ötvenes évek végén és a hatvanas években a külföldön vendégeskedő sportcsapatok meglehetősen sok képeslapot küldtek. Legtöbb a labdarúgó válogatottól és klubcsapatoktól, illetve a sakkcsapatoktól érkeztek.


1. 1956. szeptember 16.: Magyarország – Jugoszlávia 3:1




Az első képeslap különlegessége, hogy ez az 1956-os események előttről datálódott, 1956. szeptember 16-ai pecsét olvasható rajta. Ez a magyar labdarúgó-válogatottól érkezett, amely Jugoszláviában, Belgrádban vendégeskedett és a „B”, illetve az ifi válogatottal közösen hármas meccsen mérte össze erejét a jugoszlávokkal szeptember 16-án, vasárnap.  A „nagyválogatott” 3-1-re nyert, a magyar gólokat Czibor, Kocsis és Puskás lőtte. Az összeállítás: Grosics – Kárpáti, Börzsei, Kotász – Bozsik, Berendi – Sándor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. (Tartalék: Komáromi, Hegyi, Bundzsák, Csordás, Machos). (A másik két mérkőzés már nem sikerült ilyen jól, az egyik kommentátor aggódott is az utánpótlás minősége miatt.)

A levelezőlapon a csapat játékosainak dedikációi olvashatók, közöttük a legendás aranycsapat labdarúgói: Puskás, Kocsis, Czibor, Grosics, Hidegkuti, Bozsik, Sándor Csikar.


2. Labdarúgó VB – 1958




A következő képeslapot ugyancsak a magyar labdarúgó-válogatott küldte 1958. június 12-én, a svédországi világbajnokságról. A magyar válogatott itt nem szerepelt jól, nem jutott tovább a selejtező csoportból, Wales ellen 1:1-es döntetlent játszott, Svédországtól 2:1-re kikapott és Mexikót 4:0-ra verte. (A VB-t Brazília nyerte Svédország és Franciaország előtt.)

A képeslapon a játékosok mellett a csapat vezetőinek neve is olvasható: Barcs Sándor, Baróti Lajos, Sós Károly. Ugyan az együttesben még mindig több aranycsapatos játszott (Grosics, Sándor, Hidegkuti, Budai II.), de már nem mindegyikük nevét olvashatjuk a lapon. Bozsik, Sándor és Budai aláírása mellett ott van viszont a Bp. Honvéd kiváló csatárának és középhátvédjének a neve: Tichy Lajosé, illetve Sipos Ferencé, továbbá a Ferencváros legendás középhátvédjének, Mátrai Sándornak és szélsőjének, Fenyvesi Máténak a kézjegye.


3. Mexikó, olimpia – 1968




A harmadik képeslap Mexikóból érkezett az 1968 októberi olimpiáról, ahol a magyarok 10 arany-, 10 ezüst- és 12 bronzéremmel az Amerikai Egyesült Államok, a Szovjetunió és Japán mögött a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton. Ez minden idők egyik legjobb szereplése volt a világjátékokon.

A sportvezetők mellett csak néhány versenyző írta alá a lapot, de köztük ott van Balczó András, a legendás öttusázó, az ökölvívó Kajdi János és Gyarmati Andrea, aki a Kölcsey Gimnázium első osztályos tanulójaként, 14 évesen szerzett két ötödik helyet a rangos úszó mezőnyben.


Módosítás dátuma: 2014. augusztus 22. péntek, 19:04