polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

FELHÍVÁS - A baloldaliság jelentései...

csütörtök, 15. szeptember 2011
Találatok : 3898

Felhívás konferencia-előadásra


A Politikatörténeti Intézet 2011 december 5-én

A baloldaliság jelentései a két világháború között: önképek, kultúrák, értékelések

címen tudományos konferenciát rendez.


A konferenciára várjuk előadók jelentkezését az alábbi témakörökben:
-    Terminológia: a munkásmozgalom nyelvezetének kialakulása és fejlődése Magyarországon
-    Mentalitás: Létezik-e „forradalmi nép”? Társadalmi helyzet, mentalitás, baloldaliság
-    Harc és/vagy építkezés? „Dekonstruktív” és „konstruktív” baloldali mentalitások
-    Önképek: A baloldalivá válás történetei – önéletrajzok, memoárok, narratívák
-    Mozgalmak és célok: a baloldaliság-felfogások komparatív vizsgálata a különböző mozgalmak esetében
-    Leírások: A baloldaliság, illetve a munkásmozgalom ábrázolása a nem politikai célú szépirodalomban
-    A jobboldal baloldal-képei


Az előadások maximum húsz percesek lehetnek. Kérjük a jelentkezőket, hogy 2500-3500 karakter terjedelemben küldjék el tervezett előadásuk szinopszisát. A jelentkezéseket és a szinopszisokat elektronikus formában kérjük a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre és a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre egyaránt elküldeni, a tárgyban a „baloldaliság-konferencia” megjelöléssel.

A jelentkezés határideje 2011. szeptember 15.

Mivel a szervezők a legszínvonalasabb előadások megjelentetését is tervezik, ezért kérik az előadókat, hogy előadásuk szövegét a konferencia időpontjára lehetőleg írásos formában is készítsék el.

A konferencia a Politikatörténeti Intézetben működő tudományos project részeként kerül megrendezésre, amely azt igyekszik körüljárni, hogy mi a jellemző általában a baloldali mentalistás kialakulására, illetve miben is áll ez a mentalitás, miként strukturálódik, hogyan válik kultúrává és politikává. A fókuszban az európai baloldaliság kulturális metszete áll. A vizsgálathoz a baloldaliság hálózatait kívánjuk feltérképezni (az európai baloldal kapcsolódási pontjai, a struktúrák, eszmék, személyek, intézmények, fórumok és médiumok áramlása, interakciója); a hálózatokban megragadható a nemzeti jellegzetességek és a nemzetközi kapcsolatok kettőssége. Az alapvető kérdés, hogyan formálódtak az egyéni baloldali identitások (mit jelent a baloldaliság, mint egyéni identitás dinamizmusa, idő-és térbelisége), ezek miféle csoportidentitásokat konstruáltak, amelyek társadalmi értékrendként, kultúraként és politikaként (a két aspektus természetesen sokban átfedi egymást) konstruálódtak meg. Ez egy állandó belő diskurzusban, illetve a másik két nagy társadalmi paradigmával (a konzervativizmussal és a liberalizmussal) folytatott interakciókban ment végbe. A párbeszéd, illetve a baloldalon belüli és a többi paradigmával való transzferek viszont értelemszerűen elsősorban nem az identitás, a habitus, illetve a mentalitás szintjein folytak, hanem nyomatékosan a kultúra és a politika szintjén, ahonnan normatív módon visszaáramlottak az „alsóbb” szintekre.

Vissza