polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Bille August: Goodbye Bafana

szerda, 19. március 2014, 17:30 - 20:30
Találatok : 3279


2014. március 19-én, szerdán "LÁZADÁS" nevet viselő filmklubunkat egy 2007-ben készült alkotással folytatjuk, amelynek forgatókönyve Nelson Mandela egykori börtönőrének visszaemlékezése alapján íródott.REGISZTRÁCIÓ!

A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 301-49-20-as telefonszámon jelezze.10. vetítés - 2014. március 19. (szerda) 17.30


Tony Richardson: Goodbye Bafana

(belga-dél-afrikai-angol-luxemburgi-olasz-francia-német filmdráma, 114 perc, 2007)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: GERGELY ANDRÁS történész,

a Dél-Afrikai köztársaság korábbi nagykövete


Az Anno Filmklub – Lázadás évadáról bővebben:
a teljes programSzeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!A film ajánlója:

Gregory Dél-Afrikában nő fel, gyerekkora helyszíne egy farm, ahol egyetlen társasága egy fekete kisfiú. Bafana a legjobb barátja lesz, egész nap együtt játszanak, tőle tanulja meg a helyi bennszülöttek nyelvét is. Ám ezt a gyerekkori barátságot a felnőtt férfi mélyen eltemeti a lelkében, hiszen maga is mereven hiszi és vallja az apartheid eszméit, a fehérek felsőbbrendűségét az őslakos feketék felett. 1968-ban feleségével és gyerekeivel Robben szigetére érkezik, oda ahol a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett tartják fogva a fekete bőrű politikai elítélteket, köztük Nelson Mandelát is. Gregoryt nyelvtudása segíti előbbre jutni a katonai ranglétrán, börtönőrként ki kell hallgatnia a foglyok beszélgetéseit, cenzúrázni leveleiket. Gregory kezdetben nem is sejti, hogy milyen nagy hatással lesz majd a gondolkodására és egész életére a gondjaira bízott Nelson Mandela.
A film valós emlékeket és történelmi eseményeket idéz fel, hiszen annak a férfinak a visszaemlékezéseiből készült, aki 20 éven át volt Nelson Mandela börtönőre és akinek életét és rasszista gondolkodását megváltoztatta a mára már legendává váló politikus egyénisége és eszméi.

Egy olyan börtöndrámáról van szó, mely az elnyomottak csendes és eltökélt ellenállását ütközteti a bebetonozott uralmi rendszer elkényelmesedett, de kőkemény rutinjával. Itt nemigen láthatunk fizikai erőszakot, sokkal inkább a fogvatartó intézmény légkörével dolgozik a film, benne két személy lassan formálódó és gyökeresen átalakuló kapcsolatával. Ez az igazi konfliktus, mely még egy ilyen jellegű, évtizedeken átívelő forgatókönyvet sem tesz unalmassá.


További információk a filmről a port.hu portálon.


Helyszín : Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem (1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

Vissza