polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

CSALÁDI NAP - Játsszuk újra a történelmet!

szombat, 19. szeptember 2015, 10:00 - 18:00
Találatok : 2997


Hadszíntér és hátország az első világháborúban

Családi nap a Kulturális Örökségek Napjai keretében 2015. szeptember 19-én, szombaton a Politikatörténeti Intézetben


Szeretettel meghívjuk Önt és kisgyermekes ismerőseit tematikus családi napunkra, amelynek fókuszában az első világháború áll:Koncepció:


Az első világháború nemcsak a lövészárkokban zajlott… a hátország életéről és hétköznapjaik megváltozását megélő gyerekekről szinte alig tudunk valamit – így a mai gyerekeknek sem mesélhetünk arról, milyen volt szépapáik és szépanyáik gyerekkora. A háborús élmények nem éppen a kicsik fülének valók – mondhatnák erre sokan.

Mi, akik a Hadszíntér és hátország projektben dolgozunk, másképp vélekedünk erről, főként, mert a háború a történelem minden korszakában a „gyerekek bőrére is ment”.

Korabeli dokumentumok számolnak be arról, hogyan játszottak az óvodások „háborúsdit”, otthon, a vacsoraasztalnál pedig minden kisgyerek szembesülhetett az apa (és a vasárnapi sütemény) hiányával.


Játsszuk újra a történelmet!


Az első világháborúnak a kicsik passzív résztvevői, elszenvedői voltak – legyen egy olyan napjuk, mikor ők irányíthatják az eseményeket.Az épület:


Mivel az esemény a Kulturális Örökség Napjai keretében kerül megrendezésre, szokásunkhoz híven 10-18 óra között megnyitjuk épületünket a látogatók előtt: ez idő alatt vezetett séták során tekinthetik meg Hauszmann Alajos alkotását, amely a két világháború között az Igazságügyi Palotának adott otthont.


Vezetett séták indulnak: 11, 13, 15, 17 órakor.

Épületünk akadálymentes.10 és 15 óra közötti gyermekprogramjaink:


Békebeli játszóház
a Legenda Közművelődési Egyesülettel – rajzolj, készíts tábori képeslapot, nyomdázz, közlekedj és versenyezz dióhéjlovasokkal, valamint kötözz sebet, épp, ahogy 100 éve tették!


Dioráma –
avagy vívd meg te az első világháború csatáit! Dobj a kockával és döntsd romba az ellenség terveit!


Fegyvertörténet –
ismerkedj meg ükapáink fegyvereivel!Ezenfelül még:


11-kor és 14.30-kor:
Mini filmklub – 18 perces kisfilm az 1914-es limanowai csatáról, beszélgetés az alkotókkal


12.30-kor:
Egyenruha-történet – előadás a Monarchia hadseregének egyenruháiról, vetítésselSzeretettel várunk minden érdeklődőt, életkori megkötés nélkül!


Címünk: 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
(a Kossuth tér mellett)


A programokon a részvétel ingyenes.


Helyszín : Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)
Kapcsolatok : Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 301-20-20

Vissza