polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Divat és gasztronómia az első világháború alatt

szerda, 30. szeptember 2015, 17:30 - 19:30
Találatok : 4205


2015. szeptember 30. (szerda) 17:30

4. Divat és gasztronómia az első világháború alattBeszélgetőtársaink:

F. Dózsa Katalin művészettörténész és Saly Noémi irodalomtörténész


Moderátor:

Prosinger LíviaRészvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!


Az esemény a facebook-on:

https://www.facebook.com/events/845063588947984/
Ízelítő:


Noha a háború első évében még élénk társasági élet folyt a fővárosban, a harcok második-harmadik esztendejében bizonyos fokú „szűk-ség” már az élet minden területén jelentkezett - így a divatban is. Az első világháború új helyzet elé állította a nőket, át kellett venniük a hadbavonult férfiak helyett a családfő szerepét. Új női ideál született - szó szerint új (a korábbinál lényegesen rövidebb) köntösben.
"A háború hosszú, de a szoknyák rövidek" - szól az ismert mondás. Vajon az elit hatására született az új divat, vagy inkább kényszer szülte megoldásként? Milyen irányba módosult a nőideál a megváltozott szerepek és a nők munkába állásának következtében? Mit ettek, hogyan főztek? Milyen (ma is használt) recepteket hozott a nyersanyaghiány? Mennyiben változtatta meg a háború a kávéházba járók szokásait, a látogatók társadalmi összetételét? A New Yorkból valóban rossz kávéház lett, tényleg odaszokott az "aljanép"? Igaz, hogy a világháború alatt maga Budapest is eléggé lezüllött?
A sorozatról:


Paradoxon, de sokat köszönhetünk a háborúnak – elsősorban mi, nők. Kényelmesebb viseletet, modernebb háztartási technikát, egyszerűbb recepteket és legfőképpen a megnövekedett képzési lehetőségeket, azaz önállóságunk alapjait. És a férfiak? A gyerekek? A közélet és általában a társadalom? Hogyan profitáltak a háború hatásaiból?


A Politikatörténeti Intézet első világháborús projektjének 2015. évi kiemelt témájaként a kultúrát választottuk, épp azért, hogy kielégítő választ kaphassunk a fenti kérdésekre. Úgy véljük, a háború kulturális hatásai máig élnek, a beszélgetéssorozat során ezekkel a folyamatokkal szeretnénk megismertetni a közönséget. A programsorozatot hat részesre tervezzük. Körbejárjuk a színház, az irodalom és a sajtó, a filmművészet és a zenei élet, gasztronómia és a divat, az oktatás és végül a természettudományok területén végbemenő változásokat.


A sorozat teljes programját és a korábbi beszélgetésekről készült videókat itt tekintheti meg.Helyszín: a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtári olvasóterme
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)


Vissza